Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

Архив > Новини и събития

2016
  29 и 30 ноември

На 29 и 30 ноември 2016 г. в гр. София се проведе Национален форум „Библиотеките днес“, организиран от Фондация „Глобални библиотеки - България“ с подкрепата на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и е част от цялостна програма за развитие на обществените библиотеки и създаване на условия за равен достъп до информация.

Още по темата...

2016
  7 ноември

По повод Деня на Народните будители евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев дари книги на Регионална библиотека "Пенчо Славейков".

Фотогалерия
Отзиви в медиите

Текст

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев дари книги на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” в града. // focus-radio.net, 7 ноем. 2016..

2016
  10 август

Посещение на народните представители Даниела Панайотова и Нели Петрова в Регионална библиотека "Пенчо Славейков".

Фотогалерия

2016
  9 юни

Директорът на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" д-р Емилия Станева-Милкова бе удостоена с награда „Носител на просветата 2016“

Още по темата...

2016
  23 - 24 май

Представители на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ посетиха Европейския парламент в Брюксел по покана на варненския евродепутат Емил Радев, член на ГЕРБ / ЕНП, и участваха в конференция на тема „Книжовното наследство – от буквата до дигиталната библиотека“

Още по темата...

2014
  28 октомври

На 28 октомври 2014 г. българският евродепутат г-н Емил Радев посети Регионална библиотека “Пенчо Славейков” - Варна. Посещението е в рамките на инициатива „MEP Library Champions“, която се осъществява от Фондация на Н.В. принцесата на Нидерландия Лаурентин в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). 

Още по темата...

2014
  17 юли

Вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова посети Регионална библиотека "Пенчо Славейков"

Още по темата...

2014
  15 май

Регионална библиотека "Пенчо Славейков" бе удостоена с Годишната библиотечна награда на Българската библиотечно-информационна асоциация в категорията "Библиотека на годината 2013".

Още по темата...

2013
  13 - 17 май

Г-жа Емилия Милкова - директор на Регионална библиотека “Пенчо Славейков” защити дисертационен труд “Публичните библиотеки и Европа 2020” за степен “доктор” в професионално направление “Обществени комуникации и информационни науки”, програма  “Книгознание, библиотекознание и библиография” на 17 юли 2013 г.

 

2013
  13 - 17 май

Събитията в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" в рамките на Националната библиотечна седмица 2013.

 

2012
  14 - 18 май

Събитията в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" в рамките на Националната библиотечна седмица 2012.

 

2012
  11 май

Честване на 11 май - Професионален празник на библиотечните специалисти в Регионална библиотека "Пенчо Славейков".

Програма

Фотогалерия

2012
  29 - 30 март

Национална кръгла маса за детското четене, организирана от собствениците на сайта Az-deteto.bg и Столична библиотека

Фотогалерия

Още по темата...

2012
  28 март

На 28 март Регионална библиотека "Пенчо Славейков" получи дарение от книги на италиански език. Дарението е организирано от учениците на Liceo Linguistico “Virgilio” di Mantova (Италия), които гостуват на свои връстници от СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин" - Варна, и от преподаватели на двете училища.

Фотогалерия

 

Нагоре

2011
  9 декември

На 9 декември в София, на конференция по програма „Учене през целия живот” на Европейската комисия, екипът на Регионална библиотека “Пенчо Славейков” получи сертификат за качество за осъществяване на проект “LL4S – учене през целия живот” по Секторна програма “Леонардо да Винчи” и “Грюндвиг”.

Още по темата...

Видеоклип от награждаването...

2011
  май

Емилия Милкова,  директор на библиотеката е избрана на проведените през април-май 2011 г. избори за член на Постоянната комисия на секция Обществени библиотеки на ИФЛА, мандат 2011–2015 г. 

Още по темата...

2011
  11 май

Честване на 11 май - Професионален празник на библиотечните специалисти в Регионална библиотека "Пенчо Славейков".

Отзвук

2010
  20 май

По повод 24 май - деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Емилия Милкова – директор на библиотеката  получи награда от Министерство на културата за принос в развитието на българската култура.

Още по темата...

Up

2009
 20 ноември

Американската читалня към библиотеката отпразнува своя пети рожден ден.

Фотогалерия

2009
 19 ноември

В Американската читалня се състоя web chat с Michelle Rago, технически директор на проекта за създаване на Световна дигитална библиотека.

Отзив от събитието

2009
 24 октомври

Американката изкуствоведка Ребека Лейн изнесе лекция в отдел Изкуство на РБ "Пенчо Славейков", където се състоя и неформална среща-разговор за културните процеси във Варна /методи и техники за взаимопомощ/.

Фотогалерия

2009
 26 септември

Регионална библиотека "Пенчо Славейков" бе домакин на Националната конференция на Съюза на краеведите в България.

Фотогалерия

2009
 26 септември

Ден на европейските езици - "Европейци в разговор"
Традиционна среща на хора от европейски страни, пребиваващи постоянно или временно във Варна с българи, владеещи или изучаващи чужди езици. Представители на различни поколения и националности се срещнаха, за да разговарят помежду си, да се опитат да преодолеят неудобството, използвайки чужд език за комуникация или просто да прекарат известно време в приятна атмосфера и компания.

Фотогалерия

2009
 24-26 септември

В Американска читалня на РБ "Пенчо Славейков" се състоя работна среща на Американските читални в България.

Отзив от събитието

2009
  11-15 май

Събитията в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" в рамките на Националната библиотечна седмица.

Up

2008
  26 септември

Ден на европейските езици - 26 септември
"Живи книги: Европейци в разговор... Комуникацията продължава!"
Инициативата е подкрепена от културните институти на страните членки на ЕС. Посетителите имаха уникалната възможност да си заемат не книга от библиотеката, а партньор за разговор на чужд език.

Фотогалерия

2008
  23 май

В Радио Варна се състоя съвместна вечер на Славянската академия и РБ "Пенчо Славейков" по случай 125-годишнината на библиотеката. Вечерта включваше поетичен турнир Любовни знаци с участието на славянските поети и Наталия Петрушенко - пиано. Поставено бе началото на библиотечен фонд от книги с автографи Славянска прегръдка.

Фотогалерия

2008
  20-21 март

Регионална библиотека "Пенчо Славейков" отбеляза 125 годишнината от своето основаване.

Още по темата...

Up

2007
  22 септември

В Регионална библиотека «Пенчо Славейков», в сътрудничество с Гьоте институт и Съюза на библиотечните и информационни работници (СБИР), бе открита документална изложба от плакати на библиотечна архитектура „Визия за библиотеката”.
Официални гости на откриването бяха: Георги Пирински - председател на Народното събрание на Република България, проф. д-р Клаудия Лукс - президент на Международната федерация на библиотечните асоциации (IFLA), Кирил Йорданов - кмет на Община Варна и Петър Кандиларов – областен управител на Варненска област. Георги Пирински и Клаудия Лукс получиха почетния знак и карта на Регионалната библиотека с пожелание да станат нейни активни читатели.
Експозицията представя новопостроени и адаптирани сгради на библиотеки от целия свят в 23 фотоплаката, които илюстрират как библиотеките се вписват в архитектурния облик на общините и успешно изпълняват мисията да осигуряват информация, да бъдат места за общуване, за обмен на идеи и средище на културни събития.
Да има разговор за библиотеките и те да бъдат в дневния ред, това е посланието на пътуващата изложба, която може да бъде видяна от 22 септември до 5 октомври 2007 г. във фоайето на библиотеката.

Фотогалерия
Отзиви в пресата  1  2

2007
  21 септември

РБ "Пенчо Славейков" отбеляза Европейския ден на езиците със серия срещи "Европейци в разговор": "Жива книга" - съвместна инициатива на Немска читалня, Гьоте институт - България, Британски, Френски и Полски културни институти.
Идеята възниква 2006 г. в Гьоте институт - България и е подкрепена от Британски съвет, Френски и Полски културен институт и институт "Сервантес". Изучавайки чужд език, най-трудно е да се преодолее бариерата и да се разговаря. Вместо в този ден да влязат в Библиотеката и да си заемат книга, варненци имаха възможността "да си заемат" партньор за разговор. Немска читалня при РБ "П. Славейков" вдъхна нов живот на инициативата, като на едно място събра да разговарят хора на 7 езика: немски, френски, английски, полски, италиански, испански и български език. В приятна и уютна обстановка, в продължение на 6 ч. си общуваха хора, различни по националност, възраст и професия. Денят наистина се превърна в незабравимо преживяване за много варненци.
Сред гостите, които бяха на разположение за разговори бяха Симоне Бертрам, Дирекция "Библиотеки и информация", Гьоте институт - България, Клаудия Лукс, Президент на Световната Федерация на библиотечните асоциации, Сесил Фистебърг, Френско посолство: аташе за езиково сътрудничество, Седерик Лавиал - Френско посолство: технически сътрудник по въпросите на туризма, Гражина Вълчанов, хидроинженер, Барбара Миейжиевска, магистър по икономика, Джо Лойд, собственик на английско училище, Филип Крутуел, преподавател по английски език, Инга Дьор, писател и психотерапевт, Саша Пьолер, студент, Антонио Белла, артист и фотограф, Хюго Фрикер, пенсионер, Люси Лавиал, преподавател по френски и испански език, Бетина Венцел, лектор на Немската академична служба, Ингрид Шлумбергер, филолог и др.
Каталог живи книги: "Европейци в разговор"

Фотогалерия
Отзиви в пресата  1  2

2007
  От 11 до 16 юни

В Регионална библиотека "Пенчо Славейков" гостува г-н Хосе Мануел Лоренсо Хименес, директор на обществената библиотека на гр. Валядолид, област Кастилия и Леон в Испания. Работната визита включваше проучване на процеса на подбор на книгите и запознаване със системата на библиотечното дело. Програмата, предложена от библиотеката, съчетаваше дискусии по професионални теми и запознаване с културно-историческото наследство на Варненски регион. Презентациите на проектите, по които библиотеката работи, иновативните форми за релакс, инициативите на библиотеката по проблемите на четенето, като "Маратон на четящите хора", "Една нощ в библиотеката", видеконферентните професионални диалози в пространството с библиотеки партньори от Еропа и Америка, създаването на добри библиочни практики, мултимедийните библиографски издания, представящи българската литература и култура, предизвикаха професионален диалог.
Културни събития, като "Биенале на графиката", изложбата "Съкровища от средновековна България", организирана от Министерство на културата и Регионален музей Варна, участие в библиотечен форум "Архитектурата на библиотеките" , срещи с представители на културни институти и художествено-творческата интелигенция, допълваха програмата за гостуването с убеждението диалога ни да продължи и в бъдеще.

Снимки от посрещането >>>

Up

2007
  11 май

Библиотечните специалисти в страната отбелязаха първия си професионален празник - 11 май. По този повод в община Варна РБ "Пенчо Славейков" организира тържествено събрание на библиотечната общност от Варненска област, на което бяха поканени всички библиотекари, с които регионалната библиотека си сътрудничи.
Гост на срещата в зала "Пленарна" беше Ели Попова - главен библиотекар на отдел "Официални издания" към Народна библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и член на УС на Съюза на библиотечните и информационни работници (СБИР). От страна на общината присъстваха директорите на образователната и културна дирекции - Коста Базитов и Пенка Живкова.

Още по темата...

2007
  Oт 23 април до 8 май

Във фоайето на РБ "Пенчо славейков" бе организирана изложба "Сред текстовете на Емилиян Станев", посветена на 100-годишнината от рождението на писателя.
 

2007
  19 март - 12 април

Община Варна, Дирекция "Култура и духовно развитие" и Регионална библиотека "Пенчо Славейков" организираха изложба "Български страници - Гео Милев" във фоайето на библиотеката.
 

2007
  януари - февруари

"Стаята на приключенията" - конкурс за детски разкази и комикси, сюжетно свързани с Варна и морето

Победители

Up

2006
 

За 2006 г. Регионална библиотека "Пенчо Славейков" бе сред номинираните за Националната награда за литература и книгоиздаване "Христо Г. Данов" в категория "Електронно издаване и нови технологии" за мултимедийния библиографски указател "Николай Лилиев".

Още по темата...

2006
  Oт 15 до 21 май

Съюзът на библиотечните и информационни работници (СБИР) организира за първи път в нашата страна кампания "Национална библиотечна седмица" с девиз "Библиотеката - инвестиция в бъдещето!". Инициативата се проведе под патронажа на г-н Георги Пирински - председател на 40-то Народно събрание. Кампанията имаше за цел да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната власт и на обществото към значимостта на библиотеките като образователни, културни и информационни институти и техните съвременни проблеми.
Националната библиотечна седмица стартира на 15 май 2006 г. от 13.00 ч. с откриването на изложбата "Съвременната българска библиотека" в Клуба на народния представител в Народното събрание от г-н Георги Пирински и с провеждането на форум-дискусия по проблемите на библиотеките с представители на библиотечната общност и на членове на Комисията по културата и Комисията по образованието.

Снимки от изложбата

Up

2005
 3 - 9 ноември

РБ "Пенчо Славейков" бе партньор в Националната дарителска кампания "Книги на моето детство", организирана от Български Червен кръст и Кока Кола и под патронажа на г-жа Зорка Първанова.
Кампанията имаше за цел да насърчи интереса на децата и подрастващите към книгите и да развие читателската им култура и обхвана 28-те областни центрове в страната.
 

2005
 12 октомври

В Американската читалня на РБ "Пенчо Славейков" гостува посланика на САЩ в България г-н Джон Байърли. Читалнята бе именувана на Х. У. Шумейкър - американски пълномощен министър на САЩ в България в периода 1930 - 1934 г.

Снимки от посещението

Постери от изложбата

2005
 23 - 29 май

в РБ "Пенчо Славейков" гостува Джина Милсап, директор на Публичната библиотека в гр. Еймс, Айова, САЩ - наш партньор в Проекта Обмен на библиотечен опит: Пътища за сътудничество. Равитие на обществени информационни услуги

Програма на посещението

2005
 11 май

РБ "Пенчо Славейков" участва с изложба "Писменото богатство на библиотеките в България", представена в залите на Евро-български център при Министерството на културата и туризма - София

Снимки от откриването

Up

2004
 12 ноември

Открихме специализирана читалня за американска литература
Официални гости на откриването бяха Джеймс Пардю - посланик на САЩ в България и Кирил Йорданов - кмет на Община Варна.


Снимки от откриването

2004
 18 юни

The Prize    В град Пловдив Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна получи Националната награда "Христо Г. Данов" в категорията "Библиотеки и библиотечно дело".

Още по темата...

2004
 15 април

Изложбата 100 години дипломатически отношения между България и САЩ гостува в библиотеката.
Гости на изложбата бяха:
г-н Джефри Левийн - зам. посланик, Посолство на САЩ, София
г-н Кирил Йорданов - кмет на Община Варна
г-н Матю Лусенхоп - съветник по печата и културата, Посолство на САЩ, София.

Снимки от откриването на изложбата

2004
 30 януари

Премиера на книгата на Марин Маринов "Варненската библиотека - 120 години в дати", представена от доц. д-р Людмила Стоянова.

Up

2003
 22 октомври

В централното фоайе на Народна библиотека "Св. св. Кирил и Методий" - София се откри изложба на тема "Животът на книгите във Варна", посветена на 120-годишнината от създаването на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна. Изложбата е разказ за пътищата и различните измерения при досега на хората с книгата. Организаторите представиха различните събития сред панорама от акварели и изгледи от някогашна Варна, портрети и лични вещи на видни варненски общественици - основатели на библиотеката.

Още по темата...

2003
 11 - 13 май

Тържествено чествахме 120-годишнината на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна.

Програма на тържествата

2003
 23 април

Отбелязахме Международния ден на книгата. За първи път се проведе инициативата "Маратон на четящите хора".

Още по темата...

2001
 Април

Детски и средношколски отдел на нашата библиотека посрещна своите читатели на нов адрес.

Още по темата...

2000
 27 юни

На гости във Варненската библиотека беше делегация от специалисти по библиотечно дело, водени от г-жа Нанси Болт, главен координатор на проекта "Sister Libraries" за побратимяване с американски библиотеки от щата Колорадо.

Още по темата...

Up

Sidebar

Footer