Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

logo

 

 

Юбилейно

На 21 март 2008 г. Регионална библиотека „Пенчо Славейков” тържествено отбелязва 125 годишнината от своето основаване. Дните на юбилея - 20 и 21 март са съчетание от професионален диалог и празнични събития.
Официални гости на тържествата са: Надежда Захариева, зам. министър на културата; Мукадес Налбант, зам. министър на образованието; Боян Димитров, зам. областен управител на Област Варна; К. Базитов, зам. кмет на Община Варна; Румен Серафимов, директор на дирекция „Култура и духовно развитие” в Община Варна; консули и дипломатически лица; представители на професионалната гилдия, на културните институти в града,  университетски преподаватели, издатели, журналисти, читатели и приятели на библиотеката... >>> виж целия текст

Началото на юбилейното честване е поставено на 20-ти март с Национална кръгла маса на тема „Библиотеката – мит и реалност”, под егидата на Министерство на културата и Община Варна. Кръглата маса е официално открита от Надежда Захариева и Румен Серафимов.
Проф. Боряна Христова, директор на Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, проф. Ани Гергова и н.с. Анета Дончева са водещи на трите сесии. Сред участниците са: проф. Валери Стефанов, доц. Татяна Янакиева, доц. д-р Александър Кьосев, доц. д-р Милена Цветкова от Софийски университет, представители на Съюза на издателите, автори, експерти от Министерство на културата, представители на библиотеки от цялата страна. Форумът търси различни мнения за съвременното състояние на библиотеките, за ролята им, за отговорността на библиотечните дейци днес, в епохата на интернет.
Със „За многая лета”  започва тържествената среща с приятели и гости на Варненската библиотека в зала „Пленарна”. Зам. министърът на културата Надежда Захариева поздравява библиотеката и я награждава с грамота и плакет на Министерство на културата за цялостен принос в развитието и популяризирането на българската култура. Изненада за празника са цветята, изпратени от министъра на културата проф. Стефан Данаилов.
Висока оценка за дейността, значението и мястото и в културния живот на града библиотеката получава с поздрава от Общински съвет Варна – почетен знак  и от Община Варна – грамота и плакет на кмета на града. Посланието на Кирил Йорданов към колектива на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” е признание за смисъла, движил усилията на поколения библиотечни дейци.
Лично поднасят своите поздравления: Румен Серафимов, директор на дирекция „Култура и духовно развитие” в Община Варна; директорът на Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” проф. д.ф.н. Боряна Христова; председателят на Съюза на библиотечните и информационни работници н.с. Ваня Грашкина; деканът на философски факултет при Софийски университет доц. Александър Димчев и представителите на Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика”; Ваня Янкова от името на СВУБИТ, варненските културни институти; библиотекари ветерани.
Поздравителни адреси и телеграми са получени и от Държавен архив Варна, Регионален исторически музей, Библиотеката на БАН, Столична библиотека и библиотеките от Пловдив, Добрич, Търговище, Силистра, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Шумен, Бургас, Смолян, Кюстендил, Кърджали…
Сред приятели и съмишленици най-старият културен институт във Варна отбелязва 125 годишната си традиция в опазване на културното наследство и изграждане на духовното пространство на града.
„…библиотекарството…носи идеите и ценностите на една висока духовност, която във времето се развива и обогатява. Но целта винаги е една и съща – да помогне, да научи, да облагороди и извиси човека…Не се съмнявам, че вие ще успеете да отговорите на предизвикателствата на новото време…Честит юбилей!” се казва в поздравителния адрес от президента Георги Първанов, получен на 21-ви март.
За „рождения си ден”  библиотеката получава поздравителен адрес и от Георги Пирински, председател на Народното събрание: „Дигитализираната история на черноморската ни столица и чудесната инициатива „Маратон на четенето” наложиха най-дълголетната културна институция във Варна като безспорен образец за изключителните възможности, които предлага съчетаването между традиционните библиотечни дейности и участието ни в информационната революция…”
А народният представител от Варна Анелия Атанасова в своя поздрав допълва: „…Варненската библиотека… убедително доказва, че градът ни има световен стандарт в качеството на човешкото знание…”
С прочита на тези думи, изразяващи уважението и признанието на първите мъже в държавата и със слово на Емилия Милкова, директор на РБ „Пенчо Славейков”, започва същинската част от тържествата.
Словосъчетанието „традиция и съвременност” обединява събитията в празничния ден – представяне на изложбена експозиция от издания „125 години в 125 книги” и откриване на модерна дигитална лаборатория. За срещата между традициите и съвременните идеи, развивани в библиотеката, разказва и изложбата „Библиотеката – мост между столетия”, съпътстващ елемент на представителната експозиция.
Изложбата, подредена във фоайето на библиотеката, показва уникални книги – първи издания, с автографи, дарени от именити личности. Сред тях са Протоколите на Книжевната дружина, поставили началото на библиотеката във Варна; уникати от различно време: от ръкописния бележник на свещеник Дионисий от с. Килифарево със записки от 1784 г. до букинистичното издание на „Кървава песен”, представено на Лайпцигския панаир на книгата през 2005 г. Изложбата „125 години в 125 книги” е придружена с каталог.
„В експозицията са включени „заглавия-събития”, свързани със създаването и развитието на библиотечната институция, с имената на известни дарители, с вкусовете и предпочитанията на читателите…” - определя подбора на експонатите Емилия Милкова. В навечерието на 2000 г. десетки почитатели на словото в специална анкета посочват своя избор за „книгата, с която ще посрещна ХХІ век”. Подборът на книгите при подготовката на юбилейната изложба е съобразен с класираните на първите места в анкетата заглавия: „Строителите на съвременна България”, Библията, „Малкият принц”. Сред предпочитаните книги са и „Под игото”, „Записки по българските въстания”, произведения на Йордан Йовков, Йордан Радичков, Валери Петров.
На рождения си ден, в съпътстваща изложба, библиотеката разказва  за живота на книгите във Варна и за развитето на самата институция през годините. Представено е разрастването на библиотеката през изминалия век и четвърт, както и промените и тенденциите в интересите на варненци. Подготвените платна очертават идеите, проблемите, трудностите и, разбира се, успехите и наградите й: „Библиотеката – мост между столетия”. Строежът на този „мост”  започва на 21 март 1883 г., основите са здрави, пътят на книгата и читателите успешно минава през него.
Към бъдещето е насочено второто голямо събитие за деня – откриването на дигиталната лаборатория. Зам. министърът на културата Надежда Захариева и Мукадес Налбант, зам. министър на образованието, и всички гости на тържеството разглеждат новата дигитална лаборатория, създадена с финансовото съдействие на Министерство на културата и на Община Варна. Лабораторията разполага с ново поколение скенер, с възможност за обработване на формат А2 и с два компютъра.
Подарък за рождения ден поднася хаджи Ламбрин Сотиров, издател, верен приятел и партньор на Варненската библиотека през годините. Той дарява авторските права на логото на библиотеката, знак, изработен от художника Петър Петров. Ламбрин Сотиров, от името на ротарианците във Варна, прави и първото дарение – 126-та книга за 126-та година от живота на библиотеката.
Засаждането на дърво е жест, традиционен и носещ послание към бъдещите поколения. Колективът на РБ „Пенчо Славейков” избира да завърши тържествата за своята 125 годишнина като посади сребрист бор в парка пред сградата на библиотеката. Това е подарък за варненци, които ценят и обичат своята библиотека. В делник и в празник нейните врати са отворени за всеки, който търси знание или изява, иска да сподели идеи, нуждае се от информация. Варненските читатели знаят това.

* Снимки от Националната кръгла маса “Библиотеката – мит и реалност”

* Програма на кръглата маса

* Снимки от празничната среща “Приятели на гости в библиотеката”

* Снимки от откриването на изложбата “125 години в 125 книги”

* Снимки от засаждането на дърво пред входа на библиотеката

* Отзиви в медиите по повод 125 годишния юбилей на Регионална библиотека "Пенчо Славейков"

* Отзиви в медиите в навечерието на 125 годишния юбилей на Регионална библиотека "Пенчо Славейков"

* Рубрика "Родени с библиотеката"

* Библиотеката в новото хилядолетие: 125 години Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна, 1883 - 2008: Мултимедиен сборник. - Варна, 2008.

Footer