11 май - професионален празник на библиотечните специалисти

Варна, 2007

За първи път библиотечните специалисти в страната отбелязват професионалния си празник - 11 май. По този повод в община Варна РБ "Пенчо Славейков" организира тържествено събрание на библиотечната общност от Варненска област, на което са поканени всички библиотекари, с които регионалната библиотека си сътрудничи.

Гост на срещата в зала "Пленарна" е Ели Попова - гл. библиотекар на отдел "Официални издания" към Народна библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и член на УС на Съюза на библиотечните и информационни работници (СБИР). От страна на общината присъстват директорите на образователната и културна дирекции - Коста Базитов и Пенка Живкова. Г-жа Емилия Милкова представи поздравителни адреси от името на министъра на културата Стефан Данаилов, председателят на комисията по култура в НС Нина Чилова и кмета на града Кирил Йорданов.

Програмата на тържественото събрание продължи с представянето на филма на РБ "П. Славейков" "Съвременната българска библиотека" във връзка с откриването на Националната библиотечна седмица. Мултимедията разказва за богатството на библиотеките, като в 12 теми са събрани основните трудности, проблеми и успехи на институцията.

Националната библиотечна седмица седмица (14 - 18 май) ще мине под мотото "Библиотеките - наша отговорност", която включва отворени врати в библиотеката на 16 и 17 май.

По случай официалния професионален празник на библиотекарите във фоайето на библиотеката бе подредена и специална изложба, посветена на Европа и ЕС.