Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

Kонференция „Книжовното наследство – от буквата до дигиталната библиотека“

Европейски парламент, Брюксел, 24 май 2016 г.

 

pictureНа 23 и 24 май 2016 година представители на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, Варна посетиха Брюксел. Гостуването бе по покана на варненския  евродепутат Емил Радев, член на ГЕРБ / ЕНП. Събитието, с което в Европейския парламент бе отбелязан 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, бе конференция на тема „Книжовното наследство – от буквата до дигиталната библиотека“.

Галерия

Приветствия и встъпителни думи произнесоха Емил Радев, член на Комисията по правни въпроси в Европейския парламент, Посланик на библиотеките, Павел Свобода, Председател на комисията по правни въпроси и Н.П. Димитър Цанчев, постоянен представител на Република България в ЕС. Освен историческата роля на Светите братя Кирил и Методий и приноса на българските книжовници за съхранение и разпространение на славянската писменост и култура, бяха отбелязани значими за съвременните библиотеки въпроси, свързани с европейското законодателство, дигитализацията, авторското право.

Д-р Емилия Милкова, Директор на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, Варна в презентацията си „Варненската библиотека – културни проекции и посоки“ говори за бъдещето на съвременните библиотеки в ерата на новите технологии и обединяването на традициите с новото предназначение на библиотеките.

Кристиана Димчева и Емил Демирев споделиха опита на Варненската библиотека в дигитализацията на периодични издания, пощенски картички и фотографии от края на ХIХ и началото на ХХ век, свързани с град Варна - „Животът на писаното слово в дигитални образи“.

Проблемите и предизвикателствата пред обществените библиотеки бяха споделени и от Илона Киш, програмен Директор на програма „Обществени библиотеки 2020“, Фондация „Четмо и писмо“ и Франсиен ван Боемен, Асоциация на холандските обществени библиотеки.

Sidebar

Footer