Picture

Нов библиотечен комплекс пред Великден

Детският и средношколският отдел на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" имат нов дом

Готови - ремонтирани и разкрасени - са помещенията на новия библиотечен комплекс във Варна с адрес "Осми приморски полк" 110. Близо девет месеца след като загубиха последователно териториите си, двата отдела се събраха в общ дом. На площ от близо 400 квадрата са читалните, заемните и хранилищата на библиотеката - десетина зали, преобразени коренно след ремонта. Има и малка зала за клубни форми. Сградата е общинска собственост и вероятно дългогодишният проблем с бездомието ще бъде решен за години напред.

В Страстната седмица се надяваме страстите и проблемите да останат зад нас, каза на пресконференция вчера директорката на Регионалната библиотека Емилия Милкова. Въпреки че нито за момент, макар и в по-лоши условия, младите читатели не са оставяни без книга. Трудните моменти, свързани със сградата, са наследени във времето и вероятно скоро няма да имат генерално решение, припомни г-жа Милкова. Но и това е решение, станало възможно с усилията на община Варна, на "ММ холдинг" на многобройните приятели и читатели на библиотеката, на всички варненци, обявили се в защита на една от най-духовните територии в града.

В общото пространство на "Осми приморски полк" 110 е събрана близка читателска аудитория. Това ще даде възможност да се свържат двата отдела в обща компютърна мрежа с основната сграда на "Сливница" 34, а в бъдеще да има и интернет-достъп. Това е голямо предимство за младите читатели, тъй като дава достъп до картотеките в централната сграда.

За вътрешната естетизация на комплекса много са помогнали група художници, които на доброволни начала са подготвили проекта и са подарили на библиотеката свои картини. Сега залите и коридорите на новия дом красят творби на Владимир Иванов, Росен Радоев, Явор Цанев, Антоанета Радоева, Борислав Кузманов, Валери Чакалов, Веселин Начев, Мария Чакърова, Сашо Анастасов.

Официалното откриване е на 19 април от 10 часа. На 20 април библиотеката вече ще посреща младите си читатели.

Донка Христова - в-к ЧЕРНО МОРЕ бр.1000 от 14.4.2001


Designed by Web Design Team
© Copyright 2001 Public Library