Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

 

Web Chat с Michelle Rago, технически директор на проекта за създаване на Световна дигитална библиотека

Варна, 19.XI.2009 г.

 

На 19 ноември 2009 г. в 18.00 часа в Американската читалня се състоя web chat с Michelle Rago, технически директор на проекта за създаване на Световна дигитална библиотека.

Проектът е на Конгресната библиотека, разработван съвместно с UNESCO и партньори - библиотеки, архиви, образователни и културни институции от САЩ и целия свят. Целта му е да събере на един уеб сайт редки и уникални документи – книги, списания, ръкописи, карти, фотографии, филми, аудио записи, които разказват историята на световната култура. Сайтът е предназначен за обща аудитория – студенти, преподаватели, изследователи. Документите в Световната дигитална библиотека се представят на оригиналните си езици – арабски, китайски, английски, френски, португалски, руски и испански.

В проведения web chat се дискутираха проблеми от различно естество, касаещи създаването на Световната дигитална библиотека – селекция на документите, технически параметри на дигитализацията, оборудване на лаборатории, обучение на екипи, финансиране, разпространение на информацията, начини за кандидатстване.

Някои полезни връзки:

Footer