No LLP-2008-GRU-LP-17

Проект "Обучение през целия живот"

ГД Образование и култура към ЕК

 

Приключи участието на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна в проекта Lifelong Learning For Seniors (LL4S), част от европейската програма "Грюндвиг".

Най-значимата инициатива, стимулирана от участието в LL4S и създадена, организирана и поддържана от варненската библиотека, бе практическият курс за възрастни хора 60 + на тема "Компютърни и информационни умения за начинаещи". На страниците на настоящия сайт, впрочем специално изготвен за проекта, ако се разходите из архивните менюта, можете да се запознаете подробно с въпросите


- какви са целите на курса,
- кои са обучаемите,
- кои са обучители,
- каква е програмата и темите му,
- къде се провежда,
- каква е технологичната му база.

 

Ще срещнете и много фотогалерии от курсовете, клипове и интервюта, както и анкетни данни и обобщения на различните етапи.

 

С течение на времето - и своите 7 випуска до есента на 2010 (над 70 обучаеми) - курсът придоби основните белези на устойчивата инициатива:


- свое име: "Третата възраст ОНЛАЙН",
- оптимална формула на провеждане,
- взаимозаменяемост на обучителите,
- твърда програма и доказали се учебни методи и материали,
- анкетни обобщителни данни.

 

Курсът има силна обратна връзка с миналите курсисти, а записаните желаещи за бъдещи курсове поддържат постоянно число. Всичко това е показателно за обществената нужда, на която библиотеката всъщност откликва.