Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

Март 2009

 
18 март

Семинар на тема  "Мениджмънт на обществените библиотеки"


На 18 март 2009 г. в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" – Варна се проведе семинар на тема "Мениджмънт на обществените библиотеки" – етап от стартиралия през септември 2007 г. проект на Българската библиотечно-информационна асоциация, подкрепен от Британски съвет София.
Лектори бяха Лидия Димитрова – РБ "П. Павлович"- Силистра, Калина Иванова – РБ "П. Р. Славейков" - Велико Търново и Даниела Стефанова от НЧ "Добри Войников" - Шумен.
Приоритетни теми на лекциите в четирите модула бяха съвременните тенденции за развитие и управление на ресурсите в обществените библиотеки, позиционирането им спрямо заинтересованите страни и стратегическото планиране в развитието им. В семинарните и практически занятия взеха участие представители на читалищни библиотеки от Варна, Девня, Аксаково, Дългопол, Каварна, Тервел, Каспичан, Преслав, Кубрат и др. Обсъдени бяха основните принципи на Манифеста на ЮНЕСКО за публичните библиотеки.
Участниците –библиотечни специалисти от североизточна България представиха своите библиотеки, споделиха опита и уменията си да организират и управляват по съвременен начин фондовете си и цялостната дейност на библиотеките. Те посочиха проектите, по които работят и очертаха плановете си за участие в нови проекти. По време на дискусията бе споделен опита на библиотеките в работа с различни партньори и заинтересовани страни – лица, организации, обществени структури. Подчертана бе ролята и значението на планирането в работата на библиотеките, на ползата от статистиката, както и на предлагането на нови услуги, съобразени със съвременните търсения на ползвателите. Участниците в семинара изказаха своето удовлетворение от лекциите и практическите занятия, и си пожелаха да организират още срещи, на които да се обръща такова внимание на проблемите в мениджмънта на малките библиотеки.

Програма

Фотогалерия

Отзиви в медиите

Sidebar

Footer