Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

Архив > Културен календар

Март 2009

 
5 - 6 март

Семинар и уъркшоп на тема  „Модерната младежка библиотека”, съвместна инициатива на:

  • Гьоте институт – България
  • Българска библиотечно-информационна асоциация
  • РБ "Пенчо Славейков" - Варна


Целта на семинара е да представи новите модерни схващания за съвременна младежка библиотека и доколко тя отговаря на търсенията на младежите на възраст 13-19 години във века на интернет. Може ли тази група читатели да бъде привлечена в библиотеката и как проблемите намират решение в Германия. Г-жа Жанете Ахтенбергер ръководи младежката библиотека в Хамбург, г-жа Мартина Райнхолд е ръководител на младежка библиотека в Дрезден. Тези две библиотеки са водещи в Германия и са намерили собствен оригинален подход за привличане на младежите.

Насърчаването на четенето е необходимост, която се дискутира еднакво сериозно в Германия и България. Обществените библиотеки са много активни в предлагането на различни начини за предизвикване на интереса и удоволствието от четенето при децата и юношите. В Германия възникват нови, атрактивни и авангардни юношески библиотеки. Те са мултимедийни и актуалността е важен техен приоритет. Предлагат информация, свързана с образованието и си сътрудничат както с училищата, така и с други институции, обгрижващи младите хора.

Програма

Фотогалерия

Отзиви в пресата

 
12 март

РБ "Пенчо Славейков", фоайе

  • Изложба, посветена на 120 годишнината от рождението на Чавдар Мутафов
 
18 март

Семинар на тема  "Мениджмънт на обществените библиотеки"


През месец септември 2007 година стартира проект на Българската библиотечно-информационна асоциация "Мениджмънт на обществените библиотеки", подкрепен от Британски съвет София.
Проектът има за цел ръководителите на общинските и читалищни библиотеки да осъвременят своите мениджърски знания и умения и да се запознаят с добри практики от Обединеното кралство. Участници в семинара ще бъдат представители на читалищни библиотеки от гр. Дългопол, гр. Долни Чифлик, гр. Девня, гр. Аксаково, гр. Вълчи Дол, гр. Каварна, гр. Тервел, гр. Ген. Тошево, гр. Каспичан, гр. Преслав, гр. Нови Пазар, гр. Кубрат, с. Старо Оряхово, с. Бабок - Силистра

още

Програма

Фотогалерия

Отзиви в медиите

 
26 март, 17.00 ч.

РБ "Пенчо Славейков", зала 37

Фотогалерия

 

Sidebar

Footer