Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

Архив > Културен календар

Септември 2007

 
21.09

РБ "Пенчо Славейков"

  • "Европейски ден на езиците"
    Серия срещи "Европейци в разговор"
    Съвместна инициатива на Немска читалня, Гьоте институт България, Британски, Френски и Полски културни институти.
  • Идеята се ражда през януари 2007 г., когато д-р Лукс, с подкрепата на Гьоте институт България и Външно министерство на ФРГ, провежда серия от срещи под мотото "Библиотеките на дневен ред". Първата от тях е посветена на региона Източна Европа и в нея вземат участие ангажирани по темата политици и библиотекари от България. Сега д-р Лукс идва в България като специален гост-участник в инициативата "Жива книга" от поредицата събития "Европейци в разговор" в София и Варна, свързани с Европейския ден на езиците. Предхождащи събитието "Жива книга" са лекцията и срещата-разговор с д-р Клаудия Лукс.
  • Каталог живи книги: "Европейци в разговор"

Фотогалерия
Отзиви в пресата  1  2

 
22.09

РБ "Пенчо Славейков", фоайе

  • В Регионална библиотека «Пенчо Славейков», в сътрудничество с Гьоте институт и Съюза на библиотечните и информационни работници (СБИР), бе открита документална изложба от плакати на библиотечна архитектура „Визия за библиотеката”
  • Официални гости на откриването бяха: Георги Пирински - председател на Народното събрание на Република България, проф. д-р Клаудия Лукс - президент на Международната федерация на библиотечните асоциации (IFLA), Кирил Йорданов - кмет на Община Варна и Петър Кандиларов – областен управител на Варненска област. Георги Пирински и Клаудия Лукс получиха почетния знак и карта на Регионалната библиотека с пожелание да станат нейни активни читатели.
  • Експозицията представя новопостроени и адаптирани сгради на библиотеки от целия свят в 23 фотоплаката, които илюстрират как библиотеките се вписват в архитектурния облик на общините и успешно изпълняват мисията да осигуряват информация, да бъдат места за общуване, за обмен на идеи и средище на културни събития.
    Да има разговор за библиотеките и те да бъдат в дневния ред, това е посланието на пътуващата изложба, която може да бъде видяна от 22 септември до 5 октомври 2007 г. във фоайето на библиотеката.

Фотогалерия
Отзиви в пресата  1  2

 
24.09

РБ "Пенчо Славейков", Американска читалня

  • Презентация на тема "Война на културите: различия между американските и европейските ценности" - Дейвид Сифкин, съветник по въпросите на печата и културата към Посолство на САЩ в България.
  • Посолството на САЩ в България представи своята работа с училища и библиотеки, показа учебни помагала за изучаване на английски език и за оказване на методическа помощ за учителите.

Sidebar

Footer