Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

Архив > Културен календар

Октомври - Ноември 2010

 
 22 октомври, 18.00 ч.

РБ "Пенчо Славейков", Отдел Изкуство

Фотогалерия

Отзвук в пресата

 
 26 октомври, 14.00 ч.

РБ "Пенчо Славейков", Американска читалня

  • "Технология на преподаването на английски език и организация на работата в класната стая"
  • Обучителен семинар за преподаватели по английски език
  • Лектор: Даниел Перез - English Language Fellow
    във Великотърновския университет

Фотогалерия

Отзвук

Дискутираната проблематика бе фокусирана върху технологията на преподаване на английски език в системата на средното образование и организацията на работата в класната стая. Гост-лектор бе Даниел Перез - English Language Fellow (ELF) във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Наред с презентираната теоретична методология, базирана на подхода “играй и учи”, на учителите бе предоставен богат информационно-ресурсен апарат с практическа насоченост в сферата на информационните технологии и Интернет. Подобни срещи се възприемат от аудиторията като креативен извор на съвременни идеи и практики и необходима възможност за общуване. На форума анонсирахме и новината, че в Американската читалня очакваме пристигането на представител от Корпуса на мира и, след активно заявен интерес от страна на преподавателите, обсъдихме вероятни бъдещи проекти.

 
 28 октомври, 11.00 ч.

РБ "Пенчо Славейков", Американска читалня

  • Хелоуин в Американска читалня с детска градина "Цветни песъчинки"

Фотогалерия

Отзвук

За трета поредна година в Американска читалня на РБ "Пенчо Славейков" отпразнувахме Хелоуин. Наши гости бяха децата от ЧДГ "Цветни песъчинки". Това бе първата им среща с Къщата на книгите - Библиотеката, и поставихме началото на едно ново приятелство.
Деца с маскарадни костюми и много усмивки изпълниха читалнята с празнични емоции и вълшебства. Подаръците, който получихме са много скъпи за нас, защото са изработени от малките ръчички с много любов. Украсата ни бе допълнена от много творчески хрумвания, характерни за детската фантазия: рисунки, в които детските крачета се бяха превърнали в духчета и магически фенери от зрънчо. Децата знаеха много за празника: разказаха ни легендата за тиквения Джак, изпяха ни песнички и дефилираха с костюмите си. С танци прогонихме злите духове.
...И накарая, вълшебната кутия "подари" своите хелоуински лакомства на нашите нови приятели, които отново очакваме с нетърпение.

 
 28 октомври, 10.00 - 13.30 ч.

РБ "Пенчо Славейков", Немска читалня

  • "Прилагане на креативен подход в работата с текстове при обучението по немски език"
  • Практически семинар за преподаватели по немски език
  • Лектор: Ане Роберт - международен лектор на издателство „Хубер”, Германия

 
 1 ноември, откриване 16.00 ч.

РБ "Пенчо Славейков", фоайе

  • Денят на Народните будители е официален празник от 1922 г., но се чества от 1909 г. в деня на Св. Иван Рилски - българският светия. Идеята на този празник е да се отдаде почит на възрожденските писатели и революционери, създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет.
  • По повод Денят на Народните будители библиотеката представя изложба "Българските книжици" - с поклон пред будителите на народната свяст >>>

„Български книжици“ е заглавие на забележително българско възрожденско списание, което се издава от 1858 до 1862 година в Цариград. (Библиотеката представя в изложбената експозиция наличните във фонда течения на списанието). Списанието разисква обществени въпроси, политика, литература, история, научни знания и др. и е едно от популярните издания за времето си, наред със списания „Любословие“ и „Читалище“ и вестниците „Македония“, „Гайда“ и „Цариградски вестник“.
Първоначално публикува авторски и преводни статии с историко-филоложко, а по-късно с политико-обществено значение. Пред съвременната наука списанието разкрива моменти от българската история, църковния въпрос и вълнуващите българското общество от средата на 19 век проблеми на езикознанието, славистиката и учебното дело.
Първи редактор е Димитър Мутев, следват Иван Богоров, Гавраил Кръстевич, Тодор Бурмов, Сава Филаретов. В списанието статии и стихове публикуват автори като Сава Филаретов, Петко Славейков, Константин Миладинов. През 1860 г. списанието публикува първата оригинална българска повест — „Нещастна фамилия“ на Васил Друмев. Общо сътрудниците на списанието са 77 и всички те са бележити дейци на Възраждането.

Идеята на изложбата е по повод сп. „Български книжици“ да напомним за делата и на „книжниците“ - все големи имена от периода на Българското Възраждане като епоха, които с писаното слово, с книгите си са чертаели визията за посоката на модерна България.

Плакат

Фотогалерия

Отзиви в медиите

Стотици варненци се включиха в отбелязването на Деня на народните будители във Варна. // M o r e t o . n e t [електронен ресурс]

[БЪЛГАРСКИТЕ книжици - с поклон пред будителите на народната свяст] : [Снимка] // Ч е р н о   м о р е (Варна), XI, N 251, 3 ноем. 2010, с. 10.

 
 19-21 ноември

РБ "Пенчо Славейков", Отдел Изкуство

  • Третото издание на уикенда за съвременно изкуство contempo.
  • Инициатор и организатор на проекта е фондация "Рая Георгиева".
  • Куратор - Дора Дончева, директор на галерия "Буларт".
  • С партньорството на отдел "Изкуство", Регионална библиотека "П.Славейков", Варна, сдружение за културен мениджмънт "Морско синьо", галерия "Буларт", книжарница "Лавандула", мюзик кафе LOOK, Сталкер студио.
  • Работната програма на contempo предвижда провеждането на тридневна лаборатория по артмениджмънт, предназначена за млади художници до 35 години.
  • 19 ноември 2010 (петък) - отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "П.Славейков"- гр.Варна
    18:00 - 19:00 ч. - лекция и мултимедийна презентация на Самуил Стоянов
  • 20 ноември 2010 (събота) - отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "П.Славейков"- гр.Варна
    11:00 - 15:00 ч. - семинар, дискусия, прожекция, презентация на каталог на Рая Георгиева модератор Дора Дончева, лектори Димитър Трайчев, Калоян Илиев - Кокимото, Боряна Тодорова
    19:00 ч. - практическо занятие - галерия "Буларт", самостоятелна изложба на Антония Велчева Колева "Unnatural", дигитални колажи
    21:00 ч. - мюзик кафе LOOK, видео презентация на художника Нено Белчев
  • 21 ноември 2010 (неделя) - отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "П.Славейков"- гр.Варна
    11:00 - 15:00 ч. - семинар, дискусия, прожекция, модератор Дора Дончева, лектори Нено Белчев, Елица Матеева
    17:00 ч. - книжарница "Лавандула", литературно четене Васил Тоновски
    21:00 ч. - мюзик кафе Look, винил парти

Sidebar

Footer