Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

trace

Проект СЛЕДА

Проектът „Следа” е културен проект за разглеждане на наследствената стойност на паметните архитектурни обекти от социалистическия период в България, целящ тяхното интегриране в социалното и културното пространство на съвременния град, в една Европа, където историческото съжителство днес е съществен фактор на единството. Проблематиката се организира около въпроса за значението на тези обекти днес и за техния потенциал като архитектурни и урбанистични творби, културни феномени и съставни части от градския пейзаж.

Обект на проекта "Следа" са монументалните комплекси от периода, обхващащ края на 60-те години до падането на комунистическия режим. Техният днешен прочит разкрива една двойна проблематика, която се организира от една страна около въпроса за развитието на груповата памет на едно общество, а от друга - около тенденциите в създаването и управлението на общественото градско пространство. Проектът "Следа" подхожда към тази проблематика от тясно национална и от по-широка интернационална гледна точка.

Монументалните архитектурни комплекси, които днес в по-голямата си част са изоставени, изваждат на светло празнотата и липсата на нови ориентири в едно европейско постмодерно общество. Обитаващи като призраци общественото пространство, тези обекти са показател за лутането на едно общество, търсещо ориентири за своята идентичност. Тоталната липса на проект за тяхното бъдеще – преустройство, разрушаване и т.н. – е една очевидна илюстрация.

Целта на проекта е да открие обществен дебат относно бъдещето на монументалните архитектурни комплекси. В национален и в интернационален план трябва да се осветлят въпросите и очакванията, които будят тези места чрез един аналитичен и творчески подход. Нашият колектив цели, без никакви табута, да събере вьзгледите и да формулира очакванията на европейските граждани, относно реабилитацията на обществените, наситени със спомени пространства, с които изобилстват нашите градски територии. Проектът предлага да се изработи работна платформа, на която всеки би могал да остави следа от собствената си памет касаеща паметното градско пространство.

Нашите средства за реализиране на проекта са конференции и дебати с представители на различни европейски страни, уъркшопове, смесващи архитектура и изкуство, артистични изяви in situ, изработване на проспективни урбанистични сценарии.

Още за проекта...

Статия от в-к Капитал...

Вижте видео...

Събития по проекта

 

 • Октомври, ноември, декември, 2009

  20 години от падането на Берлинската стена, 20 години от падането на социализма в България.

  В Берлин, още от началото на 2009, със семинари, изложби. започнаха събитията около отбелязването на този исторически момент. Артисти реставрираха месеци предварително фреските върху съхранената част от стената, за да могат берлинчани и гости на града да открият фрагментите на Est side Gallery, такива каквито са били саздадени преди 20 години. В Берлин падането на стената се приема за едно начало. Този момент не е просто исторически факт, а основно събитие в постоянно взаимодействие със сегашното. Да си спомним, заради бъдещето. В България не бихме могли да кажем, че съществува подобна воля от страна на общини и държава. Проектът Следа и няколко други инициативи остават изолиран феномен. Търсенето на адекватно решение за интегриране на паметниците от социалистическия период в съвременния град e въпрос без отговор.
 • Дом паметникът на БКП "Бузлуджа" си остава кацнал на хълма като летяща чиния, дошла от друга планета. Неподдържан и брулен от вятъра, с всеки ден образът му става все по- сюрреалистичен. "Братската могила" в Пловдив остава заключена с катинар. Парк-паметникът на българосъветската дружба във Варна е използван за склад на автомобилни гуми и всякакви други ненужни боклуци. Тонове бетон, висящи във въздуха. Повече от 150 паметника в цялата страна. Чакаме кой, но какво?
 • От 15 до 19 октомври 2009 нa Мусала 7 във Варна, част от екипа на проекта Следа организира work shop с хора на варненските девойки с диригент Захарина Милкова и хора на варненските младежи с диригент Дарина Кроснева. Творческата материя ще послужи догодина за създаване на перформанс и представяне пред българска и чуждестранна публика.
 • От 23 до 25 октомври 2009, откриване 22 октомври, екипът на проекта Следа е поканен да участва в лондонския фестивал "This Is Not A Gateway". Представянето на проекта ще баде последвано от дебат,прожекция на късометражния филм Следа 1, паралелно ще бъде представена фотографската серия на Никола Михов FORGET YOUR PAST.
 • От 29 октомври 2009 "Следа" лансира кампанията NO(w) PAST, NO(w) FUTURE. С партньорството на Fame cards, 30 000 безплатни картички с образите на по-горе цитираните паметници ще циркулират в три български града-София, Пловдив и Варна.
 • От 9 до 29 ноември 2009, в рамките на проекта, фотографът Никола Михов /www.nikolamihov.com/ представя серията FORGET YOUR PAST в Центъра за култура и дебат "Червената къща", Зала "Безименна".

 • Откриване: 9 ноември (понеделник), 18.00ч.
  Център за култура и дебат "Червената къща"
  Адрес: София, ул. Любен Каравелов № 15
  Работно време: 10:00–18:00
  * Отзив в пресата

 

Sidebar

Footer