Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

Настоящи проекти

Необходимостта да се преосмисли образа на публичната библиотека, превръщането й в информационен център и в място за социални контакти и релакс, е в основата на дългосрочната стратегия за развитие на РБ "Пенчо Славейков" - Варна. Търсят се пътища и се създават нови възможности за интеграция със сродни по същност и предназначение обществени институции.

Ориентацията към участие в национални и международни програми и проекти има за цел да осъществи идеите за развитие на библиотеката като модерна институция, присъстваща пълноценно в ежедневието на съвременния човек.

 

 

Проектът за дигитализация на периодични издания, пощенски картички и фотографии от края на XIX и началото на XX век, свързани с гр. Варна, е българското участие в EuropeanaLocal, един проект, финансиран по програма eContentPlus на ЕК. Проектът следва основните идеи на EuropeanaLocal за достъпност на местното и регионално съдържание чрез Европейската дигитална библиотека, като представя културно-историческото наследство и историята на града.

Още за проекта ...

 

 

“Маратонът на четящите хора” възниква през 2003 година, във връзка с празниците послучай 120 годишнината от откриването на Варненската библиотека. Идеята е, в един и същи ден, в различни точки на града, хора от разни професии и длъжности да се съберат заедно и всеки да прочете по няколко страници от свое любимо литературно произведение. Включват се участници от детска и ученическа възраст, учители, издатели, галеристи, юристи, общински служители и съветници, кмета на града, дипломатически представители... Проявата става ежегодна и се свързва с международния ден на книгата – 23 април.

Още за проекта ...

 

 

Съвместен проект на "Барс агенция" и отдел "Регионална история" на РБ "Пенчо Славейков", целящ да представи общественото развитие на града посредством най-достоверния документ - фотографията, и да го съхрани за идните поколения.

Още за проекта ...

 

Нагоре

Sidebar

Footer