Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

Представяне на енциклопедия "България в първата световна война 1914-1918"

Съставители: Милен Куманов, Десислава Костадинова и Тодор Тодоров

 

pictureВ Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” по инициатива на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев официално  бе представена историческата енциклопедия „България в Първата световна война 1914 – 1918 г.” Представянето на книгата „България в Първата световна война 1914 – 1918 г.” е второто у нас след организираното в Силистра, където е издадена.

Галерия

Сред гостите на събитието са  кметът Иван Портних, командирът на Военноморските сили на България контраадмирал Митко Петев, народният представител от ПП ГЕРБ Нели Петрова, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, председателят на Областния съвет на СВВБ подполковник оз. Васил Василев, директорът на Регионалния държавен архив Гинка Колева, представители на музеи, читалища, граждани.

Книгата, дело на доц. д-р Милен Куманов, Десислава Костадинова и Тодор Тодоров, който е съдействал и за издаването й бе представена от  проф. Димитър Игнатовски. Тя разказва за  хода на военните действия и армията ни, но и за всички обществени и политически фактори, за всички лица и събития, които имат отношение към участието на България в Първата световна война, включително и за ролята на печатните издания.
Емил Радев, в качеството си на посланик на библиотеките, мотивира своята съпричастност към историческата тема с думите: „Не можем да се поучим от миналото, ако не го познаваме добре”. Евродепутатът сподели, че като варненец е бил впечатлен и от събраната детайлна информация за Осми приморски полк. Тази кратка енциклопедия всъщност надвишава 900 страници. Авторите не са се впуснали да изследват причините, предизвикали намесата на България в световната война, нито как са се водили военните действия от есента на 1915 до 1918 г., нито пък причините за техния епилог. Тези и още много други въпроси обаче получават своите отговори чрез изнесената фактология” сподели той.
Принос на  Тодор Тодоров е включването в енциклопедията и популяризирането  на интересни детайли относно българската конница.
В края на срещата  контраадмирал Митко Петев поздрави авторския колектив за изключителния труд и отношението им към изминалите събития :
„Българският военен гений е производен на българския дух, на силните български корени, а представяйки тази книга, достигаме и една общоевропейска ценност. Колкото по-задълбочено поглеждаме изминалите войни, толкова повече изкристализира в нас чувството за помирение с нашите съседи. Защото историята не трябва да ни разделя. Защото децата ни очакват това от нас – да им дадем крила да полетят, но и корени, към които да се завръщат”.

 

    
 Отзиви в пресата

Представят  енциклопедията “България в Първата световна война 1914- 1918г.” // Черно море (Варна), XVIIІ, N 99, 30 май 2016, с. 3

ПЕТРОВА, Полина. Енциклопедия за участието на България в Първата световна война дариха на библиотеката. / Полина Петрова. // Черно море (Варна), XVIIІ, N 100, 31 май 2016, с. 4
Книгата е създадена с подкрепата на евродепутата Емил Радев

 

 

ТВ "Черно море" - Централна информационна емисия новини 30.05.2016 г.

 

Sidebar

Footer