Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

 

ВАРНЕНСКАТА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА ЩЕ СЕ СДОБИЕ С НОВ ДОМ ДО 4 ГОДИНИ

Лого

 

На 15 февруари 2016 г.  Иван Портних - кмет на Варна връчи наградата на холандското архитектурно бюро “Architects for Urbanity” – победител в международния архитектурен конкурс за идеен проект на нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Младите архитекти декларираха готовност да реализират техническото проектиране на сградата, което трябва да приключи до края на годината.  

„Искрено се надявам проектантският екип максимално бързо до приключи с техническата част, за да може догодина да започнем изграждането на новия дом на библиотеката на Варна, който ще бъде не само модерно място за богатия книжен фонд, но и културен център за провеждане на различни събития“ заяви кмета г-н Иван Портних.  Той каза още, че ще се търсят различни възможности за финансиране и изрази увереност, че новата сграда може да стане до 4 г.

Конкурсът обявен от Община Варна, с подкрепата на Камарата на архитектите в България и WhAT Association се проведе през месец ноември 2015 г. Той предизвика неподозиран интерес.

В надпреварата участваха 450 предложения,  а до конкурсната фаза бяха допуснати 350 проекта от цял свят, селектирани от престижно международно жури.  Проектът на Architects for Urbanity бе отличен единодушно от експертите.  Проектът предвижда изграждане на 4-етажна сграда с височина под 20 метра и РЗП 17 500 кв. м., с модерна визия и „зелен” покрив.

„Работата ни по проекта бе концентрирана върху това да създадем сграда, отговаряща на атмосферата на Варна. Идеята ни бе тя не само да съхранява книги, но да дава възможност за многообразен обществен живот. Започнахме с голяма амбиция и се радваме, че спечелихме наградата. Убедени сме, че ще се справим и с другото предизвикателство – техническото проектиране“, каза Ирген Салианджи.

След официалната церемония по награждаването на победителите в конкурса, младите архитекти посетиха Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ и се запознаха с екипа на библиотеката, изготвил функционалния модел на проекта. Те оцениха професионализма при формулиране на заданието от страна на библиотечните специалисти. Договориха се срокове и канали за комуникация между екипите за партньорство по следващия етап на проекта. Победителите подариха на екипа на библиотеката своя авторска книга, която отразява процеса на създаване на проектното предложение и албум с проектното предложение.

Това бе първа среща от очертаващи се регулярни контакти в процеса на техническото проектиране на сградата.

 

Натисни за по-голям размер Натисни за по-голям размер Натисни за по-голям размер

 

    

 
Текст .Маринова, Кръстина. Разходка сред лавици от книги в парка : Проектът за  нова библиотека на Варна / Кръстина Маринова. // Труд, LXXIX, N 45, 17 февр. 2016, с. 28.
Текст .Маринова, Ели. Наградиха архитектите, победили с дизайна си за библиотека на Варна : Младият екип подари на кмета Портних макет на новата сграда, за да му напомня за общата идея, по която тепърва ще работят заедно / Ели Маринова. // Черно море, XVIII, N 32, 16 февр. 2016, с. 4.
Текст .Около 35 млн. лв. ще са нужни за строежа на нова библиотека във Варна. // dnevnik.bg, 15 февр.2016.
Текст .Холандски екип ще проектира новата библиотека във Варна. // vlastta.com, 15 февр. 2016.
Текст .Новата библиотека във Варна ще е по холандски проект. // budnavarna.bg, 15 февр. 2016.
Текст .Холандски екип ще проектира новата библиотека във Варна. // zona-news.com, 15 февр. 2016.
Текст .Холандски екип ще проектира новата библиотека във Варна. //  nakratko.bg, 15 февр. 2016.
Текст .Наградиха холандските архитекти, победили с дизайна си за нова библиотека на Варна : Младият екип подари на кмета Портних макет на новата сграда, за да му напомня за общата идея, по която тепърва ще работят заедно. // chernomore.bg, 15 февр. 2016.
Текст .Пенкова, Росица. До 4 години Варна може да има нова библиотека : Архитекти под 30 години ще проектират първата й сграда / Росица Пенкова. // varna.utre.bg, 15 февр. 2016.
Текст .Започва техническо проектиране на новата сграда на варненската библиотека. // topnovini.bg, 15 февр. 2016.
Текст .Изграждането на сградата на варненската библиотека започва догодина. // Moreto.net, 15 февр. 2016.
Текст .Наградиха холандците, които ща проектират новата библиотека. // dariknews.bg, 15 февр. 2016.
Текст .Новата библиотека във Варна ще е по холандски проект. // Varna24.bg, 15 февр. 2016.
Текст .Холандски екип ще проектира новата библиотека на Варна. // barometar.net, 15 февр. 2016.
Текст .Холандски екип ще проектира новата библиотека във Варна. // standartnews.com, 15 февр. 2016.
Текст .Холандски екип ще проектира новата библиотека. // live.varna.bg, 15 февр. 2016.
Текст

.Награждаване на архитектите, проектирали новата библиотека във Варна, 15.02.2016 г. // youtube.com, 15 февр. 2016.

Sidebar

Footer