Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

Лого

 

Лято в библиотеката 2014

Лого

 

През месец август 2014 г. Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна организира за своите читатели „Лятна библиотека” през времето, в което обикновено се извършва годишната профилактика на фондовете. От 1 до 25 август във фоайето на основната сграда на бул. „Сливница” 34 на читателите се предлагаха за заемане подбрани заглавия от млади български автори, класическа литература, горещи заглавия за сезона и забавни книги за отмора през ваканционните дни. Регламентът позволяваше с препоръката на библиотекаря да се заемат по две книги за срок от 7 дни, което даде възможност на читателите за по-кратко време да се докоснат до по-голям брой книги за четене. Инициативата се радваше на голям интерес и за краткото време, през което се осъществи, библиотеката беше посетена от 1500 читатели, раздадени бяха над 2500 книги.

Гостите на Варна и редовните посетители имаха осигурен достъп до интернет в Информационния център на първия етаж, който прие над 480 човека за 16 работни дни. Много бяха и читателите, посещавали лятната библиотека, за да се запознаят с актуалните събития на деня чрез периодичните издания, за които библиотеката има абонамент.

Експериментът „Лятна библиотека” беше осъществен успешно благодарение на библиотекарите от всички отдели и ние се радваме, че успяхме да удовлетворим търсенията на нашите читатели и потребностите на  гостите на Варна през лятото.

С динамични и ярки теми стартира „Лято в библиотеката 2014” в Детски и средношколски комплекс от началото на месец юли. Мотото на инициативата  бе: “Да съберем лятото, четенето и любопитството на едно място!” Програмата по дати, с избрания приказно-приключенски „екшън“, настрои малките ни приятели за активно участие, пробуди у тях жаждата за пътешествия и изследване на света.

Всяка среща бе различна, цветна, с елемент на изненада. Още на първата се оформи новият приятелски кръг, споделиха се желания, уточниха се любими автори, книги и литературни герои. Темите, по които малките участници работиха, бяха: „Тайнството на библиотеката“, „Удивителни открития, изгубени градове и съкровища“, „Историята като приказка“, „Фокуси за начинаещи и напреднали магове“,  „Великите кораби и съкровищата на земята. Историята се превърна в преживяване, разбулени бяха интересни факти и тайни, решавахме кръстословици, децата сами избираха върху кое историческо събитие да се акцентира и какво от случилото се в миналото “да пренесат”  върху белия лист…

Всичко това не би било така забавно, ако с нас не бяха доброволците от различни варненски училища - Борислава, Симеон и Бояна. Те помагаха в избора и изработването на предметните символи за всяка среща, въвеждаха децата в случващото се, провокираха ги да любопитстват, да разсъждават. „Лято в Библиотеката 2014“ приключи с Карнавал на приказните герои и изложба на детското творчество от срещите. Заедно се забавлявахме, участвахме в пътешествия и експедиции, разгадавахме загадки, търсихме изчезнали съкровища, бяхме магове и капитани,  намерихме нови приятели!

За втора поредна година през месец юли, за малките си приятели, отдел  “Изкуство” организира пет ателиета в работилничка „Сръчко”. Темите, които избрахме, бяха подчинени на идеята – да творим и да се забавляваме!  Първият юлски ден бе посветен на построяването на  “Хартиеният град”.  Множество „архитекти”, „градостроители” и „озеленители” изпълниха читалнята на отдела. С  умение и вдъхновение, сръчните ръчички  на децата създадоха къщи, пътища, пързалки, посадиха дървета и изградиха  необикновен  град. Темата за  хармонията между човека и природата, бе  засегната във втората арт-работилничка - “Еко пана”. Чрез ръчно изработените бижута от еко материали и мъниста, от смелите съчетания на цветове и форми, “дизайнерите” от работилничка “Сръчко” надникнаха и в “Ателието на бижутера”. С ножица, боя, хартия  и  въображение  малчуганите попаднаха и  “В света на животните”. Жарките летни дни от лятото в библиотеката завършиха с въображаемия свят на цветната хартиена ферма. Малките изобретатели се забавляваха, пресъздавайки звуците на направените от тях животни. Със  смях и закачки, сред пъстротата на  фермата, малчуганите се потопиха в магията на кукленото изкуство. С  героите от “Веселата ферма” те бяха режисьори на своя приказен куклен театър.

Слънчевите летни дни събраха много усмихнати детски лица! Очакваме ги отново през следващото “Лято в библиотеката 2015”!

 

 

Sidebar

Footer