Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

11 май - Професионален празник на библиотечните специалисти

   В ранната утрин на 26 май потеглихме на екскурзия към няколко културно-исторически обекта в Североизточна България. Поводът бе преминалия неотдавна ден на библиотечните специалисти.

   Посетихме известната тракийска царска гробница край с. Свещари, разкопана през 1982 г. Представлява тракийско-елинистична гробница от първата половина на III в. пр. н. е. Изградена е от гладко обработени каменни блокове от мек варовик. Блоковете под свода се поддържат от колони и от 10 женски фигури.

 

Гробницата се оказа много запазена и красива, тя е един от най-интересните български исторически обекти, включен през 1985 г. в Списъка на световното културно и природно наследство. Разгледахме и две по-малки могили-гробници, които са част от археологическия резерват.

   Не след дълго достигнахме и до култовия комплекс Демир баба теке, в близост до гр. Исперих. Той е част от историко-археологическия резерват Сборяново, който обхваща територията на най-големия тракийски религиозен и политически център от I хил. пр. Хр.

 

Храмът е изграден в чест на историческата личност Хасан Демир баба Пехливан от XVI в. - духовен водач и светец на мюсюлманите-къзълбаши. Тук се намират гробницата на Демир баба, свещен извор и сграда за поклонници. Въпреки значението, което има за местната мюсюлманска общност, този паметник е почитан и от християни, а много преди това и от тракийското племе гети.

   Следобеда прекарахме в местността Пчелина - чудно място, намиращо се на десетина минути от Разград. Това е огромна котловина с езеро, оградена от гора. Красивият хотелски комплекс Кованлъка ни приюти за обяд.
   Екскурзията завърши към 19 ч. във Варна. Разделихме се уморени от пътя, но щастливи и удовлетворени от преживяното удоволствие.

 

Sidebar

Footer