Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

Архив > Културен календар

Януари 2011

 
 26 януари, 16.00 ч. откриване

РБ "Пенчо Славейков", фоайе

Върху 14 цветни постера е проследен жизнения и творчески път на големия български лекар-хирург, учен-енциклопедист и общественик проф. д-р Параскев Стоянов. Човек с широка култура и всестранни интереси, в живота му водеща е работата му като хирург. Наред с лекарската е показана обществената му дейност. Сред най-значимите инициативи, които реализира, са: паметника на Тодор Кирков в Ловеч, Археологическото дружество в Плевен; Детския санаториум и Аквариума във Варна и др. Параскев Стоянов е човек с много интереси, и с неизчерпаема енергия – колоездач, запален турист и алпинист, един от първите любители фотографи. творец, експериментатор, новатор, който не се страхува да въвежда всичко ново.
В изложбата са използвани лични документи, снимки, книги и предмети на Параскев Стоянов, които сега са във фонда на Музея по история на медицината – Варна, спомени на близки и ученици на П. Стоянов, публикации на историци на медицината, снимки от фондовете на СУ “Климент Охридски”, РИМ Ловеч, Музей “Къкринско ханче”, РИМ Плевен, РБ “П. Славейков Варна и др.

Биография на д-р Параскев Стоянов >>>

Отзиви в медиите:

Текст .1. . ПОСВЕЩАВАТ изложба на Параскев Стоянов. : В библиотеката // Н а р. д е л о (Варна), LXVII, N 21, 26 ян. 2011, с. 8.
 
 януари

РБ "Пенчо Славейков", Детски и средношколски комплекс

 
 януари

Sidebar

Footer