Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

 

"ДА ЧЕТЕМ ЗАЕДНО – ЕДНО РАЗЛИЧНО УДОВОЛСТВИЕ"

 

30 април
    "АНЕТО" от Ангел Каралийчев

 

Любознателни, оживени, въодушевени, третокласниците от ОУ "Добри Чинтулов" с класен ръководител г-жа Стойчева нямаха търпение да дойде техният ред с отдавна приготвения любим откъс от "Ането".
Знаеха за Ангел Каралийчев, за неговото творчество и трагичната съдба на малката му дъщеричка Ани, на която е посветена тази приказка. Водещата все пак успя да ги изненада със спомени на писателя за бедното му детство, началото на творческия му път и драматични моменти от младостта му.
Гостенка на срещата бе Ники Христова – художничка с оригинален стил и чудесно чувство за хумор, чиито творби идват от причудливия свят на фантазното, приказното, митологията, българския фолклор. Тя показа на децата илюстрирани от нея календари и книги, отговори на въпроса, кой от прочетените откъси би илюстрирала и защо, как би изобразила отделните герои...
Всички участници си тръгнаха от срещата с по едно речно камъче с весело изображение върху него.

 

    

 

 

26 март

С "ПУК" от Валери Петров продължихме да ЧЕТЕМ ЗАЕДНО в Детски и средношколски комплекс на Регионална библиотеката "Пенчо Славейков"- Варна!
Приказката избраха второкласници от ОУ "Черноризец Храбър" с класен ръководител г-жа Добрева. Някои дори дойдоха костюмирани като Хрили, Набръчкания човек, Лили, водорасли и медузи...
Водещата Росица Бърдарска разказа интересни факти от житейската и творческа биография на големия български поет, обичан от поколения деца и възрастни, като акцентира на неговата емоционална връзка с нашия град и обявяването му за почетен гражданин на Варна.
Гостът – писателят-маринист Атанас Стойчев, разказа на децата за водолазните си разходки по морското дъно, за невероятната му красота. Най-симпатичен герой от приказката за него се оказа Хрили, защото всъщност е с добра и нежна душа, само се прави на страшен. Според Атанас Стойчев, трябва да имаме очи за истинското, съкровеното у човека, а не да съдим по външното и показното. Като заместник-председател на Моряшкия професионален съюз, инициатор на националния конкурс "Детско море", чието мото е вдъхновено от поезията на Валери Петров, гостът покани децата да се включат в конкурса със свои рисунки и литературни съчинения.
Второкласниците четоха с удоволствие, като на места драматизираха приказката, а накрая направиха дефиле на изработените с помощта на майките костюми. Децата бяха подготвили и предложенията си за своята любима книга от гласуването в "Малкото голямо четене".
Този път изненадата за участниците беше морскосиня картичка с изписани на нея стихове, подготвена от водещата Росица Бърдарска: "До Флорида дори да отида, в мене пак ще звучи като в мида мойто варненско детско море..." А в ъгъла – прикрепена с панделка мидичка и перличка в нея.
Румяна Йовева благодари на участниците и гостите за вълнуващата среща и покани децата да станат читатели на библиотеката, защото тук бисерчетата на доброто и красивото никога не свършват...

 

    

 

19 февруари

"Ние, врабчетата" от Йордан Радичков бе първата книга, която започнахме да ЧЕТЕМ ЗАЕДНО!
Избраха я второкласници от VІІІ СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин" с класен ръководител Теменуга Димитрова. И не случайно – оказа се, че в първия ден на първи клас на черната дъска ги посрещнал надпис: "Здравейте, врабчета!" Повечето от децата носеха своите лични екземпляри, а в библиотеката намериха най-различни издания на любимата си книжка.
Четящите "врабчета" бяха гостоприемно посрещнати и приветствани от Румяна Йовева, завеждащ Детски и Средношколски комплекс на библиотеката.
Водещата Росица Бърдарска разказа любопитна история от детството на Йордан Радичков, както и историята на създаването на "Ние, врабчетата", след като Българската национална телевизия предлага на писателя да напише приказки за предаването "Лека нощ, деца".
Четенето бе вдъхновено – всеки бе избрал любим откъс, имаше и подготвени диалози. Гостенката – актрисата от варненския куклен театър Веси Калчева, сподели как е срещнала "врабчетата" и защо ги обича; подсказа на децата някои актьорски "хитрини" – как да четат така, че да ги чуват и да им аплодират. И, разбира се, прочете своята любима страничка.
Накрая всички получиха по едно цветно хартиено флагче с надпис – девиза на Радичков: Бъди невероятен!

 

    

    

 

Footer