Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

СЪСТЕЗАНИЕ В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА

13 юни 2009 г. - 10.00 ч.

РЕГЛАМЕНТ


Условие на състезанието: До състезанието в Регионалната библиотека се допускат победителите от състезанията в училищните библиотеки. Всяко училище бива представлявано от един участник. Състезанието е за ученици от X и XI клас. Предполагаем брой участници в I-ви кръг на състезанието – 30 ученика.
Необходимо условие за участие на състезателите е да бъдат предварително запознати от училищните библиотекари с понятията: каталог на книги в библиотека (традиционен и елетронен - как изглеждат и за какво служат) и сигнатура. Преди началото на състезанието състезателите ще получат от библиотекар от РБ "Пенчо Славейков" кратки въвеждащи в играта думи и напътствия, но за успешното представяне на участниците е важно понятия като "каталог" и "сигнатура" да са предварително познати. Играта се провежда в реални условия.
Играта в I и II кръг е за време и верен резултат. В I кръг влизат 30 състезатели и продължават 15. Във II кръг влизат 15 участника и продължават 10. В III кръг влизат 10 участника и продължават 5. В последния IV кръг влизат 5-ма участника и победител е първият справил се едновременно за време и верен резултат.

За I-вия и II-рия кръг на играта участниците се разделят на групи от по 5 човека за да не си пречат и времето им да бъде засечено обективно.

I кръг - "Достъп" до книга в Библиотеката чрез ползване на електронен каталог http://catalog.libvar.bg/
На участниците се раздават задачи за издирване на посочени книги чрез подадени автор/заглавие или част от заглавие като задължителното условие е да се ползва електронния каталог на книгите http://catalog.libvar.bg/
Участниците "теглят билети" - в които са попълнени част от данните за търсените автор и заглавие и те ще имат за задача да допълнят бланката с необходимите данни и да напишат своите имена и училището си.
Първите 15 състезатели продължават в следващия кръг.

II кръг - "Достъп" до книга в Библиотеката чрез ползване на традиционен (фишов) каталог.
На участниците се раздават задачи за издирване на посочени книги чрез подадени автор и заглавие, като задължителното условие е да се ползва азбучният каталог на книгите. Участниците "теглят билети" - действителни заемни бележки, в които са попълнени данните за търсените автор и заглавие и те ще имат за задача да допълнят бланката със съответните сигнатури и да напишат своите имена и училището си. Първите 10 състезатели продължават в следващия кръг.

III кръг - Участниците се състезават чрез справяне с информация, представена графично чрез диаграми и таблици - продължават участието си първите 5 състезатели.

IV кръг - Участниците се състезават чрез Четене на текст с разбиране - победител е само един участник.

Footer