Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

Националната библиотечна седмица 12-16 май 2008 год. в Регионална библиотека "Пенчо Славейков"

 

„Библиотеките на дневен ред” призовават през дните на Националната седмица от всяка библиотека, за промяна чрез необходимата решителна стъпка: закон за обществените библиотеки. Обръщат се към читатели, приятели, колеги, съмишленици, поддръжници... Търсят пътища за спечелването на нови читателски аудитории пред които да разкрият възможностите на съвременната библиотека.
"Библиотеката - достъпна за всички" е мотото, с което посрещат всички участници в срещите  с потребители и партньори от бизнеса, образованието и неправителствени организации, ученици на територията на библиотеката  и извън нея от 12 до 16 май .
Още при влизането в библиотеката изготвеният рекламен клип „Да се срещнем в библиотеката” изненадва  читателите с разнообразието на фондовете, на предлаганите услуги, на интересните срещи, с неочаквания за част от посетителите образ на библиотеката.
Провокира ги да спрат при предложената подписка във фоайето на библиотеката –да погледнат отвореното писмо до министъра на културата за внасяне в НС на закон за българските библиотеки, с целите и необходимостта от законова уредба, да се запознаят с 10-те съществени промени, които ще донесе Законът за обществените библиотеки и  ги подкрепят. За тях са приготвените дипляни от седмицата, сувенири на библиотеката, томбола със стреч-карти - "ваучер", съдържащ абонамент за ползване на библиотеката (читателска карта) или безплатен достъп до интернет, достъп до видео залата и други изненади.  
От 13 май са срещите в  Детски и средношколски комплекс. Отправени са покани до директорите на: 30 основни училища; 11 СОУ; 8 гимназии, 12 професионални училища; 1 специализирано училище; 10 частни училища; Националното училище по изкуствата.
Табла за обмяна на информация "Сподели с приятели!" и "Открий, намери, сподели!" са подготвени в залите за книгозаемане на комплекса. Изготвени са презентация, обновени и подготвени препоръчителните списъци за четене, рекламни плакати на отдела. Томболата, рекламният клип, пъстрите дипляни, разделители, сувенири, фланелки радват младата аудитория. В рамките на дните на отворени врати  рекламните стикери, брошури и фланелки с логото на Националната седмица са връчени при срещи с представители на Община Варна.
И в основната сграда в Деня на отворените врати – 14 май срещите са много, провокациите и желанието за нови партньорства и нови идеи също. „Отворените врати” за библиотеката е просто символ, защото това е нейното всекидневие.
Още в сутрешния блок на Телевизия Варна с гостуването на директора на библиотеката е началото на дългия разговор за библиотеките в България, за нашата библиотека, за променените условия и много съвременни изисквания на които отговаря библиотеката. Продължението  във вечерния блок на Регионален телевизионен център - 14 май и в предаването за изкуство и култура „Повече” с автор и водещ Антония Йовчева на 16 май в Телевизия „Варна”.
И отново запознаване с ресурсите на библиотеката - срещи, разговори, презентации... Накратко: 10.00 ч. гостите-представители на неправителствени организации са  запознати с информационната логистика, която библиотеката може да им предложи, реална възможност за неформален диалог за партньорство между библиотеката и различните неправителствени организации.  От 12.00 и от 14.00 ч. в Информационния център гостуват ученици и преподаватели, част  от Варненска литературна школа. Въпросите са за книгите, интернет, четенето и намиране на информация, последвано от „екскурзия в библиотеката”, а  в  17.00 ч. гостуват представители от бизнеса.  Различието е в темите, търсенията, възможностите за достъп до информация, еднаква е любовта  и интересът към хубавата книга и желанието да се случват интересни инициативи.
Събитията в библиотеката  са отразявани в новинарските емисии на всички местни телевизии и радиостанции, 12 публикации в местната преса и 3 в електронни издания.
Особено място в кампанията заемат излъчването на рекламния клип по телевизия „Варна” и разпространението  на 8000 бр. рекламни листовки с тиража на  вестник  „Позвънете”. Те приканват всеки гражданин: библиотеката е отворената врата за знание, информация и култура. Тя е достъпна за всички.

   

Програмата >>>

          

Sidebar

Footer