Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

Участие в лятната обучителна програма към "Мортенсън" център
на тема "Инструменти на библиотекаря на 21 век"
Весела Ангелова - Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна,
Център за справочно-библиографска информация и регионална история
 

 

     В периода 24 май – 19 юни 2012 година имах изключителната възможност да участвам в лятната обучителна програма на центъра за международни библиотечни програми "Мортенсън" в Шампейн-Урбана, САЩ.

     Център "Мортенсън" се помещава в университета в Илинойс – едно от най-изтъкнатите висши учебни заведения в световен мащаб. Намира се в градовете-близнаци Шампейн и Урбана и в него се обучават над 40 000 студенти от различни специалности.

     Централата на "Мортенсън" се намира в университетската библиотека – може би най-голямата академична библиотека в държавен университет в САЩ. След Харвард и Йейл това е третата по големина академична библиотека в страната. Понастоящем фондът й се състои от над 30 млн. библиотечни единици от всички области на познанието. Мисията на “Мортенсън” е да засили връзките между библиотеките и библиотекарите в световен мащаб, подобрявайки образованието им, изглаждайки интеркултурните различния и засилвайки разбирателството. Досега в обучителните програми са участвали повече от 1000 библиотекари от над 90 страни.

     Тази година темата беше формулирана "Инструменти на библиотекаря на 21 век". Участвахме 16 библиотечни специалисти от 9 страни - България, Барбадос, Египет, Казахстан, Киргизстан, Кения, Нигерия, Южноафриканска република и Япония. Лекционните курсове бяха извънредно интересни и обстойни, провеждани от специалисти в съответните области.

     Особено бях заинтригувана от лекциите, посветени на функционирането на американската библиотечна система и в частност на публичните библиотеки. Впечатление прави изключителната обществена подкрепа за библиотечната институция. Тъй като в програмата бяха включени посещения на библиотеки, разположени в различни райони и обслужващи различни типове население, имах възможността да наблюдавам различните предизвикателства, с които трябва да се справя американският библиотекар. Гражданите, обслужвани от библиотеката в Артър - където е разположена една от най-големите колонии на амиши в страната - и тези, които посещават библиотеката в Чикаго, са различни. Институциите обаче имат обща цел - максимално удовлетворяване на читателските потребности без никакво допускане на цензура.

     Голямо впечатление ми направи публичната библиотека в Уестървил, Охайо, която е била застрашена от затваряне поради бюджетни съкращения, но благодарение на гражданската активност и на управленската воля в момента е една от най-добрите библиотеки в САЩ. Възхитителна е публичната библиотека в Шампейн - помещава се в напълно нова сграда и предоставя възможно най-съвременните библиотечни услуги за своите читатели. Дори се разработват различни приложения за все по-популярните мобилни устройства, така че да са съвместими със съвременните библиотечни услуги - достъп до електронни книги, заявка на книга през мобилния телефон, дори заемане на книга.

     Имах възможността да посетя щатската библиотека в Спрингфийлд - столицата на Илинойс, където се работи по мащабна програма за дигитализиране на културното наследство и в частност на документи от времето на президента Ейбрахам Линкълн. Алис Скот, завеждащата центъра по дигитализация, изнесе подробна лекция по тематиката, а след проведените тестове участниците получихме и удостоверения за преминатия курс.

     Специализацията беше съпътствана от лекции по психология, лидерство, лобиране в полза на библиотечната институция, като междувременно имахме възможността да посетим и ключови места като централата на OCLC в Дъблин, Охайо, както и седалището на ALA в Чикаго.

     Наученото по време на специализацията ще помогне за професионалното ми развитие, като същевременно се надявам да е от полза и за Регионална библиотека “Пенчо Славейков” - Варна.

     Истински впечатлена съм от приятелски настроените хора, готови винаги да се притекат на помощ независимо от ситуацията, в която е изпаднал чужденецът, от четящите граждани, които използват всеки свободен миг от времето си, за да разтворят книга и да се потопят в един различен свят.

     Благодаря на всички, които направиха възможно участието ми в тази специализация и вярвам, че съм представила институцията си и страната си достойно.

 

 

 

Sidebar

Footer