Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

Конференция на Американската библиотечна асоциация
 

 

От 23 до 28 юни 2011 г. в гр. Ню Орлиънс, Луизиана, се проведе годишната конференция на Американската библиотечна асоциация (ALA). Над 20 000 библиотечни и информационни специалисти имаха уникалната възможност да обогатят своите знания, да обменят идеи и да се срещнат с експерти от цял свят по време на разнообразната програма. Конференцията бе съпътствана и от изложба на библиотечно оборудване, мебели, техника, софтуер, библиотечно-информационни продукти и услуги, издателска продукция, литературни презентации, професионални срещи и дискусии. Многобройните сесии се провеждаха паралелно в Конгресен център „Ернест Н. Мориал” в петте поредни дни. Конференцията бе открита председателя на Американската библиотечна асоциация Роберта Стивънс и кмета на гр. Ню Орлиънс.

За чуждестранните участници бе организирана специална предконференция, на която бяха представени иновативни проекти от различни страни, както и структурата, дейността, възможностите и постиженията на Американската библиотечна асоциация. Предконференцията бе съпроводена от културна програма за историята и забележителностите на гр. Ню Орлиънс – популярна туристическа дестинация с неповторим колорит.

Интерес предизвика президентската програма на асоциацията за организацията и функционирането на Уикипедия и стратегията за нейното бъдещо развитие, разгорещените дискусии за достъпа до информация чрез библиотеките, съпоставката на нормативите за опазване на авторското право в САЩ и Европа в условията на глобализация, и други срещи по важни за библиотечната общност проблеми. Специална „Постер сесия” в изложбените зали даде възможности на образователни и библиотечни структури да експонират и представят свои актуални работни проекти. Финалът бе поставен с атрактивното представяне на детска литературна творба, дело на актрисата Моли Шанън.

С подкрепата на Посолството на САЩ в България г-жа Цветелина Войчева, библиотекар в Американския център към Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна имаше възможност да участва в работата на този престижен международен научен форум, да се запознае със съвременните тенденции в работата американските библиотеки, както и с най-новите продукти и технологии използвани в библиотеките в САЩ.

 

 

 

Sidebar

Footer