Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

Родени с библиотеката > януари

 

Алексей Толстой

(10.01.1883 - 23.02.1945 г.)
Руски автор на романи, пиеси и разкази

 

Алексей Толстой е известен най-вече с разказите си, описващи отражението на Октомврийската революция върху руското общество. Толстой е роден в руския пристанищен град Николаевск. Произхожда от аристократично семейство - майката на А.Н. Толстой е далечна роднина на Тургенев, докато баща му, Николай Александрович, е от обеднял клон на рода на Лев Николаевич. А.Н. Толстой е дядо на писателката Татяна Толстая.

Отначало учи за инженер, но се отказва и на 27 години издава първия си роман "Чудаци", в които в хумористична форма проследява упадъка на дребната аристокрация в Русия. По време на революцията Толстой се противопоставя на комунистите. През 1919 г. напуска Русия и 4 години живее в изгнание в Париж. По това време пише една от най-добрите си творби - романа "Детството на Никита", в който на основата на спомените за своето детство разказва за живота на едно руско момче.

Страда от носталгия по страната си и през 1923 г. комунистическите управници му разрешават да се върне. У дома той приема комунистическата система, издава доста книги и става един от водещите писатели. Пише в различни жанрове: фантастика, книги за деца, създава и над 20 пиеси. Едно от най-значимите му произведения, трилогията "Ходене по мъките", писана в разстояние на 20 години, проследява живота в Русия преди, по време на революцията и след нея. Героите са четирима интелектуалци, които подобно на автора постепенно приемат промените, причинении от революцията, и стават комунисти. Най-известен е с фантастични произведения като "Аелита" (за пътешествие до Марс) или "Хиперболоидът на инженер Гарин" (за изобретението на нещо като лазер) и с адаптацията по "Приключенията на Пинокио" на Карло Колоди - "Златното ключе, или приключенията на Буратино". Умира без да завърши последната си книга - исторически роман за Петър Велики.

По известни произведения: "Чудаци" - 1910 г., "Куцият господар" - 1912 г. , "Ходене по мъките" - 1920 -1941 г., "Детството на Никита" - 1921 г., "Аелита" - 1922 г., "Петър Първи" - 1929 - 1945 г., "Хляб" - 1937 г., "Иван Грозни" - 1943 г.

Footer