Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

Родени с библиотеката > декември

Louis Bernicot

 

Луи Бернико

(13.12.1883 - 29.11.1952 г.)
Френски мореплавател

 

Капитан Луи Бернико  може да бъде причислен към най-знаменитите мореплаватели–яхтсмени в света. През 1936–38 г. той  извършва околосветско плаване за рекордно кратък за времето си срок – 1 година, 9 месеца и 22 дена.

mapЛуи Бернико е роден на 13 декември 1883 година в малко селце на полуостров  Бретан, място, което се слави със своите храбри моряци и рибари. Израснал по бреговете на Атлантическия океан, още в ученическите си години той живее под корабните платна. По-късно, когато завършва школа по мореплаване, Луи Бернико работи на големи ветроходни съдове и става капитан. Целият му живот е преминал по корабите, което му помага да се усъвършенства в изкуството на мореплаването.

През 1934 година, след пенсионирането си, той се връща в родния край. Но сухопътния живот не е по душата на морския вълк.

Спомените за далечните морета не му дават покой. Още в младостта си, четейки книги за морски пътешествия, Бернико мечтае някога да се отправи сам в океанската шир.

AnahitaПрез 1936 година купува новопостроената яхта “Анаита”, дълга 12.5 метра и широка 3.5 метра, снабдена с малък спомагателен двигател. Скривайки своя замисъл, без много шум и излишни свидетели, без да изпробва предварително яхтата си, на 22 август 1936 г. Бернико се отправя на самотно пътешествие по традиционния маршрут през Магелановия проток. Първоначално плаването не е съпътствано с големи проблеми, но впоследствие яхтата не успява да държи желания курс и плава със закрепен рул, а мореплавателят е обречен на “вечна вахта”. Налага се да се отклони от набелязания маршрут, временно да прекъсне плаването и да ремонтира яхтата. След кратък престой пътешествието продължава. Бернико добре понася самотата. Пречи му основно недоспиването, тъй като "Анаита" създава предостатъчно работа на мореплавателя.

bookСлед преживяна силна буря, безброй перипетии и огромни трудности, в дъждовното утро на 30 май 1938 година яхтата се завръща на френския бряг. Така завършва това забележително пътешествие, което капитан Бернико описва в книгата си "Пътуването на Анаита". През следващите години Луи Бернико продължава да посещава своята яхта и през зимата, и през лятото. По ирония на съдбата там намира и своята смърт. През есента на 1952 година загива при нещастен случай, падайки от мачтата.            

Нагоре

Footer