Global Navigation

Main Navigation

Sub-Navigation

   Конференции, семинари
   Проекти
   Специализации
   Презентации
   Културен календар
   Чествания
   Новини и събития

   125-та годишнина
   130-та годишнина

  

Content

Родени с библиотеката > април

Jaroslav Hasek

 

Ярослав Хашек

(30.04.1883 - 03.01.1923 г.)
Чешки писател

 

Ярослав Хашек е роден в Прага. Баща му - Йозеф Хашек - е гимназиален учител, умира още докато Хашек е дете. Малкият Ярослав е непокорен, буен, със силно развито чувство за справедливост, прислужва на свещеника в кварталната църква, работи като "момче за всичко" в дрогерия. По-късно описва преживяванията си в цикъла хумористични разкази "В старата аптека".


През 1899 година по настояване на майка си постъпва в пражкото търговско училище, наричано Търговска академия. Продължава да пише и да публикува разкази и фейлетони в ежедневната и хумористичната преса. От 1903 година се посвещава изцяло на литературата, с малки изключения, когато, притиснат от нуждата, упражнява случайни и често дори смешни професии - търговец на кучета, редактор на списание "Светът на животните" и др.

От 1904 до 1907 г. е редактор на различни периодични издания, в които продължава своя саркастичен стил срещу идеологията и помпозното функционерство. До началото на Първата световна война написва над 1000 разказа. Допринася за популяризирането на хумористичните фейлетони, осмиващи чиновничеството, бюрократизма и буржоазията.


Макар и автор на много разкази, фейлетони и хуморески, най-известното му произведение е романът сатира на войнишкия живот „Приключенията на добрия войник Швейк през световната война“. Хашек умира, преди да завърши четвъртия том. На български романът е преведен от Светомир Иванчев, илюстриран от Йозеф Лада. Съкратеното название на романа е „Приключенията на добрия войник Швейк“.

"Безкрайни лъжи" представя Ярослав Хашек с най-добрите му хумористични и сатирични разкази, пропити с естествения комизъм на чешките нрави и действителност и с дъха на вдъхновяващите халби чешка бира. Бащата на литературния герой Швейк отново плете сладкодумни истории и въвежда читателя в един различен, магически свят, пронизан от неудачите и победите на "малкия" човек и озарен от всепобеждаващото чувство за хумор на славянските народи.


Произведения: 1901 „От старата аптека”, 1903 „Майски викове”, 1912 „Приключенията на добрия войник Швейк”, 1913 „Туристически пътеводител”, 1915 „Търговията ми с кучета”, 1917 „Добрият войник Швейк в плен”, 1920-1923 „Приключенията на добрия войник Швейк (4 тома)”.

Footer