Изкуството на Реноар е изкуство на удоволствието, в което по най-умел начин се сливат днес и утре, за разлика от изкуството на  всеки друг импресионист. Предпочита да рисува свои приятелки и любовници, подчертавайки израза на лицето и позата на тялото им, което придава  интимност и внушана чувство за блаженство и удоволствие. Картините му са като прекопирани – с чист цвят,  изключителна детайлност и прецизност.

 

Младата актриса Жана Самари, с която Реноар се запознава в салона на госпожа Шарпантие и чийто портрет той рисува, казва: "Реноар не е създаден за брак. Той се жени за всички жени, които рисува – с четката си!"

 

Женската фигура винаги е привличала художника. Кой друг някога е рисувал с по-нежни багри плътта на едно рамо или гръд, мекотата на едно лице? Светлината в картините му е също така свежа, както и младата плът, сякаш току-що разцъфтяла. Специфичният начин на изобразяване на светлината върху лицето, умелата му четка, играта със светлините и сенките, формират  тази топла чувственост.

5