Пиер Огюст Реноар

(1841 – 1919)

Роден в Лимож, Франция, Реноар ще се превърне в една от ключовите фигури на движението на импресионистите. На 13 годишна възраст той работи като художник във фабрика за порцеланови изделия в Париж.


На 19 години започва кариерата си като художник. С Моне го свързва трайно приятелство. След 1883 г. стилът му става по-класически. Макар и осакатен от артрита, той продължава да рисува и в старостта си. Негова е крилатата фраза: "Болката отминава, но красотата остава."


През 1919 г. Реноар умира в Кан. С течение на годините творбите на художника са влезли в повечето големи музеи. Богатата сбирка на Лувъра включва произведения от всички негови периоди. През 1960 г. къщата му в "Колет" е превърната в музей.


Импресионизъм (от френски impression – впечатление): Направление във френската живопис след 1870 г., наречено по картината на Моне "Импресия изгряващо слънце"(1872). Целта на импресионистите е да запечатат даден образ или ситуация в моментната им форма на проявлиние. За тях е много важно да уловят светлината, атмосферата и движението. Характерни за импресионизма са рисуването на открито, светлите цветове и разтварянето на контурите. Той може да се смята за първата проява на авангардизъм.

1