Home

Center

     

  • kurort
  • kurort
  • kurort

 

 

 


Old Varna - Resort

 

 

 

 

Интересът към черноморския град води до засилено строителство на нови и модерни хотели. През 1900 г. във Варна вече са регистрирани 12 хотела – “София”, “България”, “Орел”, “Борис”, “Търговски”, “Руссия”, “Москва”,  “Империал”, “Шумен”, “Европа”, “Приморски”, “Преслав”.

Началото на ХХ век е времето, когато във Варна започват да творят първите български архитекти, получили своето образование в големи европейски градове, центрове на модерната архитектура – Виена, Париж, Мюнхен, Прага. Новите постройки се отличават с по-обемен и стилен декор: разчупени и красиви фасади, наситени с множество орнаменти; обилно осветление – постигнато чрез използването на голям брой прозорци и др. Те са съобразени с техническите и функционални изисквания на модерната архитектура.

В първите десетилетия на ХХ век се строят много нови хотели. През 1902 г. се съобщава за новооткрит хотел “Велико Търново”, който се намира на ул. “Охридска”, точно срещу хотел “Орел”. На същата улица, на №26, при пресичането й с ул. “Бохосян” и “Омуртаг”, през 1905 г. е построен хотел “Роял”. Той е проектиран от известния архитект Никола Лазаров, завършил своето образование в Париж. Фасадата на сградата и днес впечатлява със своя красив външен вид.

Пак по това време се откриват още няколко хотела – “Добруджа”, “Бристол”, “Централ”, “Лидо Венеция”, “Париж” и “Лондон”. Последните два хотела са проектирани от арх. Дабко Дабков, оставил огромно архитектурно наследство. Той се дипломира през 1899 г. в Мюнхен, а от 1900 г. е държавен архитект на гр. Варна.

Хотел “Париж” е построен на ъгъла на ул. “Преславска” и “Панагюрище” през 1906 г. по проект на инж. Г. Геров. Първоначално той е на два етажа. През 1911 г. след пожар сградата е реконструирана и надстроена с още един етаж – по проект на арх. Д. Дабков. На първия му етаж е едноименната сладкарница “Париж” на Димитър Младенов, където се предлагат всички видове захарни и шоколадoви изделия, собствено производство.

Един от най-представителните хотели от този период е “Лондон” (от 1942 г. “България”), със собственик Петър Арнаудов, по проект отново на арх. Д. Дабков. Той е построен през 1912 г. на площад “Мусалла” и с неговите 5 етажа е най-високата за времето си сграда в града. Хотелът предлага много удобства – комфортни мебели, централно отопление, бани във всяка стая с топла и студена вода, големи салони, дори автомобилен гараж. На първия етаж е най-голямото и известно във Варна кафене-локал “Лондон”, заведение от типа на “големите европейски кафенета”.

Голямо впечатление на гостите на града прави и новопостроеният хотел “Ню Йорк”, дело на арх. Г. Костов. Хотелът е твърде голям и оформя полукръгъл площад срещу Театъра и Градската градина. Особено интересна и впечатляваща е композицията, разположена на главния корниз, която е дело на варненския скулптор Кирил Шиваров.

През следващите години са построени още няколко нови хотела, които имат изискано и представително архитектурно оформление. През 1927 г. е завършен хотел “Мусалла”, наречен от гостите на града “бисера на Черно море”. Той е единствената сграда в града с асансьор.
През 1929 г. е открит и пететажният “Гранд хотел Сплендид Палас” на площад “Независимост”, точно срещу Варненската община, а през 1932 г. в центъра на града на самия площад отваря врати  и хотел “Империал”.

Извършват се две категоризации на хотелите във Варна, според които като първокласни се определят хотелите “Мусалла”, “Лондон”, “Сплендид Палас” и “Роял”. Останалите трябва да се приспособят към модерното хотелиерство чрез един коренен ремонт. Специално назначената комисия препоръчва да се въведе специална хартия за клозетите, нощни лампички над леглата, подбиране на персонала според спретнатост, любезност и владеене на езици...

Повечето хотели от първата половина на миналия век се строят до гарата или в центъра на града – около площад “Независимост”. Недалновидността на варненските хотелиери води до това, че през този период не се построява нито един хотел край морето. Въпреки тази слабост до средата на ХХ век гр. Варна се утвърждава като модерен европейски курорт.


Колева, Светлозара. Хотелите на гр. Варна/ Светлозара Колева. // Известия на Регионален исторически музей – Русе.- Русе, 2008, т. XIII, с. 234-252