www.libvar.bg

Немска читалня – Варна навърши 20 години. Стъпка по стъпка, първоначално плахо, а по-късно и с уверени крачки Немска читалня извоюва своето място в културния живот на Варна и в частност на Библиотеката. Читалнята е открита 1993 г. с любезното съдействие на Гьоте-институт в България и Министерството на външните работи на Федерална република Германия. Читалнята съществува на базата на двустранен договор за сътрудничество между Гьоте институт и РБ "П. Славейков", одобрен от Община – Варна.

Към сегашния момент получаваме около 30 периодични заглавия в различни области на знанието. Читалнята разполага с богат фонд от DVD и CD, подбрани заглавия художествена литература, актуална специализирана литература, справочници и речници. Всички изучаващи немски език имат възможност в читалнята да използват аудио-визуални материали, различни помагала за подготовка на изпити, тестове или дори само за задълбочаване на езиковите познания. Нова придобивка в читалнята е възможността за ползване на безжичен интернет.

Всъщност "Немска читалня" е запазена марка. По принцип читателите могат да заемат повечето материали за в къщи. За тези, които са възпрепятствани да ползват читалнята през седмицата в понеделник имат възможност да се възползват от удълженото работно време до 19.00 ч.

Съвместно с партньори Немска читалня организира срещи, тържества, изложби, авторски четения, творчески работилници, тренинг-семинари за преподаватели по немски език и много разнообразни по характер и за различни възрастови групи начинания.

С годините Немска читалня се утвърди като притегателен център за читатели с различни интереси. Някои от тях се срещат в уютна обстановка с приятели, други учат самостоятелно или по групи, трети - играят. Всеки един тук се чувства специален и желан, а благодарение на своите читатели, немския център успя да израстне и да заеме полагащото му се място в обществото и в културния живот на града.

 
© 2013 Регионална библиотека "Пенчо Славейков"