Виктор Михайлович Васнецов (1848 -1926)


Натисни за по-голямо изображение
Виктор Михайлович Васнецов (1848 -1926)

Един от основоположниците на руския модерн в неговия национално-романтичен вариант. Той създава особен "руски стил" вътре в общоевропейския символизъм и модернизъм. В творчество си Васнецов преобразува руския исторически жанр, като обединява средновековни мотиви с вълнуващата атмосфера на поетичните легенди и приказки. Наричат го "истински богатир" на руската живопис.

 

"Книжарничката"

Руските "лубки" представляват  примитивни 

Натисни за по-голямо изображение
"Книжарничката" 1876, Виктор Михайлович Васнецов

картинки (щампи), в които намират изражение народните понятия за доброто и красивото. По думите на Фьодор Буслаев, изследовател на древноруската литература и фолклор, "за руския народ  лубок означавал много повече, отколкото Сикстинската мадона за италианците."
Народната тема е характерна за творчеството на передвижниците, но при Васнецов е изтълкувана по-новому – в духа на фолклорната традиция, изразяваща собствено народно самосъзнание.

Централно място в "Книжарничката" заема селянин, разглеждащ очарован пъстрата картинка на Страшния съд и нравоучителното обяснение на свещеника. Картината пленява със своята искреност, жизнерадостност и безметежност. За това настроение допринасят и останалите детайли - яркото пролетно слънце, осветяващо тълпата селяни, гълъбите на покрива и дечицата, съсредоточено разглеждащи изложените картинки.

 

Виктор Михайлович Васнецов - картини и биография