Василий Иванович Суриков (1848-1916)

 

Натисни за по-голямо изображение
Василий Иванович Суриков (1848-1916)

Творчеството на Суриков се определя като връх на реализма в историческата живопис както на руското, така и на световното изкуство на 19 век.

Той обединява традициите на историческия романтизъм с живописното новаторство. Картините му са впечатляващи – цялостни визуални романи, а цветовата изразителност на детайлите умело се съчетава с виртуозността на общата режисура. През 1881 г. става член на Движението на передвижниците и от тогава постоянно участва в техните изложби.

 

"Меншиков в Березов"

 

Меншиков е доверено лице на Петър I. След

Натисни за по-голямо изображение
"Меншиков в Березов" 1883

смъртта на царя той узурпира властта, но скоро е разжалван, цялото му огромно богатство – конфискувано, а него, заедно със семейството му, изпращат на заточение в Сибир, където той умира през 1729 г.
В картината сякаш нищо не се случва. Меншиков е изобразен седящ в студената дървена къща в обкръжението на своите деца – сина Александър и дъщерите Александра и Мария. Всеки, независимо от общото нещастие, е зает със собствените си мисли. През малкото прозорче прониква студена светлина, която придава на лицата мъртвешки цвят. Фигурата на Меншиков се извисява над групата – с неподвижен поглед, устремен в пространството, той е потънал в дълбок размисъл. Бившият приближен на царя и притежаващ неограничена власт, сега насилствено е изключен  от живота и е обречен на бавна смърт. Посърнали са и двете по-големи деца. Само най-малката сякаш  е безразлична към обстановката, вероятно защото е по-млада и жизнерадостна. Тя е единственото светло петно в картината. Седнала на масата, тя  задълбочено чете книга, а лицето и изразява жив интерес към  написаното. Тоналността е розова и в нея майсторски се вписват русите коси и пъстрата весела дреха. Контрастът на този образ още повече засилва трагичността на изобразената ситуация.

 

Картината е изложена на 11-тата изложба на передвижниците и е откупена от П. М. Третяков.

 

Василий Иванович Суриков - картини и биография