Доклад за състоянието на градината от директора на Евксиноградския парк Моризе
/превод от френски език/

You can see the original
Дворецът Евксиноград, 19 юли 1905 г.

До Негово Царско Височество, Монсеньор Принцът на България Фердинанд I

Монсеньор,

Позволете на вашия скромен служител да изпрати детайлни сведения за градините на Евксиноград. С дълбока радост ви съобщавам, че въпреки 6 седмичната голяма суша, която понесе Варненския регион и не падна капка дъжд и под горещината, стигнала

43 сенти градуса на сянка, всички растения, също и просторните морави изглеждат свежи, зелени. При поставянето на електрическите кабели навсякъде, пътеките са в безредица от прокопаването на канали за поставянето им. Ще ускоря задръстените работи по електрификацията на къщата. Смятам, че за един месец тази бъркотия ще бъде оправена и алеите ще бъдат възстановени в предишната им форма. Петдесетина лампи ще осветяват градината на Монсеньор. Значителни работи има още за морската градина. Засега ще направя един хубав път за коли на зигзаг по дължината на надвисналата скала до баните на Ваше царско Височество. Смятам, че за един месец този път ще бъде завършен и ще бъде удобен. Ще разпръсна и полея необходимата земя за растенията, ще докарам вода в тази нова част, за да се полива без трудности. Останалите работи се състоят главно в грижи за поддържане, поливане, прекопаване и почистване. Такова е, Монсеньор сегашното състояние на градините на Евксиноград. Ще ускоря по всякакви начини тези значителни работи да се свършат бързо за един месец и ще имам честта да пиша на Монсеньор, за да е радостен и търпелив. От време на време един лек югоизточен средиземноморски вятър измъчва малко красивата природа на Евксиноград, но не е причинил злини. Последната седмица горещините ни безпокоиха и един дъжд, буреносен, който трая около два часа и бе благословен за всичко и успокои първите силни горещини; тези последните се подновиха, но и с повече бриз. При това поливането е в действие. Аз поддържам твърдо поливането на всички части на парка и по този начин ще мога да поддържам почти едно продължително равновесие и зеленина навсякъде. Културите са също в перфектно състояние. Кръглите лехи от цветя около двореца на Монсеньор също и градинските френски лехи. Пръснатите масиви из градината - всичко е в пълен разцвет. Също полуостровчето въпреки засушаването е в зеленина. Стаята за опити на Монсеньор е препълнена с растения. Горичката от млади борчета е най-добре поддържана. Главните големи строителни работи в Парка в момента са ускорени.
Дълбока благодарност, Монсеньор, за красивата картичка, която Ваше Височество благоволи да ми изпрати и която ми даде хубава идея каква трябва да бъде красивата княжеска оранжерия на Кобургския дворец.
Аз съм и оставам, Ваше Царско Височество, респектирания подчинен и особено предан служител.

Y. Moriset


Designed by Web Design Team
© Copyright 2002 Public Library
Начална страница на проекта