Рапорт на дворцовия служител Лошо за състоянието на растенията
в парка на двореца Евксиноград 1903г.
/превод от френския текст/

You can see the original
На ваше Царско Височество, Монсиньор принц на България

Монсеньор,

Аз не искам да напусна Евксиноград, без да Ви кажа, че намерих парка в добро състояние, малко пострадал от суровата зима, която премина. Клонките на някои млади и по-устойчиви растения леко пострадаха, но всичко ще се поправи с настъпването на добрия сезон - вегетацията е също по-малко напреднала, отколкото през другите години. Можем да очакваме, че последните студове, които могат да преминат няма да

окажат влияние върху пролетното разцъфтяване. В идващия сезон ще трябва да вземат различни предпазни мерки, за да се достигне до отличен резултат в развитието на определени орхидеи, за който климатът на Евксиноград е малко остър. За засаждането на малката алпийска градина ние трябва да имаме предвид и силикати, които да дадат резултати във варовитата почва на парка.
Растенията, дошли от къщата Roechet Croux са в много добро състояние; засаждането ще се извърши тук за два-три дена. Ще направя така, че 10 платани да дойдат в двора на чифлика... Нека Монсеньор ми даде да разбера дали одобрява тази идея.
Мосьо Моризе е твърде щастлив и благодари на Ваше Височество да е оторизиран от Вас да се ожени, което смята да направи тази есен. Така се създава една трудност - за жилище. В сегашното състояние на пристройките на Евксиноград не е възможно да се настани още едно домакинство. Една малка постройка ще е необходима и бидейки скромна, аз не вярвам да струва повече от 4-5000 франка. Ще ми позволите също да попитам Ваше Височество дали ще одобри едно увеличение на възнаграждението на г-н Моризе, защото ще е женен. Това би било една компенсация за различните предимства, които ще му бъдат премахнати.
Що се отнася до градината в София Монсеньор да направи така че министерството да одобри предприемането тази година на подменянето на отоплението на цветарниците. Сегашното е така разрушено, че всяка зима сме изложени на все по-тежки инциденти.
Що се отнася до .... ще ми разрешите да напомня колко трудности понесохме да обитаваме жилищата, които имаме сега - с децата, които растат и ние се питаме какво да правим, за да продължаваме да живеем при тези условия. Нямайки друго се виждам в необходимостта да устроя част от стаите на тавана.
През цялата есен и зима работници минаваха през жилището, което ни поставяше в едно притеснително и трудно положение. Това ще бъде за нас голяма радост и облекчение, ще промени сегашното състояние на нещата.
Въпреки че отнемам от времето Ви, искам да знаете, че ние, аз и моята жена трябва да отидем във Франция тази есен. Много работи трябва да се оправят като последица от смъртта на майка ми и моята фамилия горещо ме призовава. Ние бихме искали също да използваме това отиване, за да уредиме нашето момиченце в пансион във Франция. В елементарния пансион на сестрите в София тя не би могла да продължи да изучава никакви сериозни предмети.
Такива са, Монсеньор въпросите, за които разговарях с г-н Добревич тази сутрин, за главните неща, които смятах за свое задължение да изложа за знание на Ваше Височество.
Моля да ме извините за поставянето на въпроси от фамилиарно естество, в които бях длъжен да навляза.
Надявам се, че Монсеньор ще благоволи да ме удостои с благосклонното си внимание.
Приемете благосклонно Монсеньор от вашия уважаващ ви служител почитта и най-искрените чувства.


Designed by Web Design Team
© Copyright 2002 Public Library
Начална страница на проекта