На 1 (13) юли 1878 г. в Берлин представителите на шестте Велики сили и на Османската империя подписват договор, с който да се уредят "въпросите, повдигнати на Изток от събитията" през 1875-1878 г. "и от войната, на която прелиминарният Сан-Стефански договор тури край". С Берлинския договор се признава правото на българите да имат "самостоятелно трибутарно княжество под върховната власт на Султана". С този акт, 482 години след завладяването на Видинското царство, се възстановява българската държавност.

България след Берлинския договор

Новосъздаденото княжество обхваща земите между Дунава и Балкана (с изключение на Северна Добруджа) и Софийския санджак. Неговата повърхност е 62 777 кв. км. На юг от Балкана до Родопите, Сакар и Странджа се разпростира автономната провинция Източна Румелия, чиято територия възлиза на 35 208 кв. км.  

На 6-ти септември княз Александър бе в летния си дворец в Сандрово, при Варна, когато получи от Пловдив следната депеша:


"Днес Съединението прогласено по цяла Румелия в името на Ваше височество. Правителството съборено. Живейте!
Ваши верни поданици.


Временното правителство"

Телеграма от Временното правителство в Пловдив до княз Александър І за провъзгласяване на Съединението.
Пловдив, 6 септ. 1885 г.   На 6 (18) септември 1885 г. в Източна Румелия се извършва преврат и български революционен комитет прокламира Съединението на областта с Княжество България. Два дена по-късно княз Александър I (Александър Батенберг) издава в Търново "Указ за Обединението", с който утвърждава извършения революционен акт. На свиканата на 24 октомври (5 ноември) 1885 г. в Цариград посланическа конференция Великите държави и Османската империя, след разгрома на Сърбия в Сръбско - българската война, са принудени да признаят Съединението и с Топханенския акт от 24 март (5 април) 1886 г. управлението на автономната област е поверено на българския княз. След признаването на Съединението повърхността на България фактически нараства до 96 346 кв. км.   Княз Александър I
Манифест за провъзгласяване на независимостта на България. 22 септ. 1908 г.   На 22 септември (5 октомври) 1908 г. Княжество България обявява своята независимост от Османската империя и е провъзгласено за царство. Независимостта е легитимирана на следващата година с подписването в Цариград на Турско - български протокол от 6 (19) април 1909 г., с който формално е узаконен актът на Съединението от 1885 г. и е потвърден българският суверенитет над цялата територия на страната.   Княз Фердинанд

Варна и Независимостта...    Още за Варна и Съединението...

 



Designed by Web Design Team
© Copyright 2005 Public Library
Начало Вашето мнение ...