НАГРАДИ

Според изследване на Светла Девкова произведенията на Й. Радичков са превеждани на 37 езика и са издаденн в 45 страни в света. Особено ценен в Италия и в скандинавските страни, той е публикувал над сто заглавия в чужбина.

През 1984 г. му е присъдена Международната италианска награда "Гринцане Кавур", учредена от Международното издателско дружество - СЕИ - в Торино и от Общинския съвет в град Алба. През 1988 г. е удостоен с шведска държавна награда за заслуги "Северна звезда". През 1993 г. получава специалната награда на Международната академия по изкуствата в Париж. През 1996 г. за книгата си "Малки жабешки истории" е вписан в почетния списък на Международния съвет за детска книга. Получава почетен "Ханс Кристиан Андерсен", диплом и грамота.

Пиесите на Йордан Радичков "Суматоха", "Януари", "Лазарица" и "Опит за летене" са играни в следните страни : Австрия, Беларус, Германия, Гърция, Дания, Естония, Кипър, Литва, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Украйна, Унгария, Финландия, Чехия, Швейцария, Югославия.

През 1996 г. получава наградата "Аскеер" за цялостен принос в развитието на театралното изкуство.

През 2000 г. е удостоен с орден "Стара планина" I степен за цялостен принос в българската култура.


Designed by Web Design Team
© Copyright 1999 Public Library
Назад Начало Вашето мнение ...