Перлата - съкровище

Всички знаете колко е прекрасно Черно море. Сигурно всяко лято повечето от вас ходят там, но едва ли знаете тайните му. Искате ли да ви разкажа една от тях?! Започвам.
Преди стотици години в морските дълбини живеел цар - владетел на морето. Той бил толкова мъдър, че знаел неща, които са се случвали, преди още той да се роди.
Един ден русалката Морена, която била негова дъщеря, го попитала:
- Тате, ще ми разкажеш ли за някой кораб?
- Добре, дъще! Започвам.
Преди много години в морето пътувал пиратски кораб. Пиратите в него настигали другите пътуващи кораби и ограбвали всичко ценно - злато, пари и накити. Заравяли богатствата на един остров и го омагьосвали така, че само те да могат да стъпват там.
Постепенно един след друг пиратите загинали, а заедно с тях и техният капитан. Корабът им продължил да се носи из морската шир сам като кораб-призрак. Само този, който успеел да се качи на него, щял да бъде отведен до острова със съкровищата.
Откраднатото от пиратите било заровено някъде по пясъчния бряг на острова. Сред купищата скъпоценности имало един сандък, на дъното на който лежала мида, в която се криела златна перла. Тя била толкова малка, че едвам се забелязвала. Само на този, който успее да я вземе, тя изпълнявала едно желание, което никой друг не можел да изпълни. Но ако перлата попаднела в ръцете на зъл и жесток човек, а не на избраника, светьт мигом щял се преобрази и да се превърне в мрачен и лош.
- Кой е избраникът, тате? - попитала Морена, замислена от разказа а баща си.
- Този, който е достоен да вземе перлата. - отвърнал царят.
- Нека да отида и да спася света, тате! - помолила принцесата.
- Добре! - съгласил се баща й. - Може ти да си достойната. Но има три препятствия. Първото е лесно. Трябва да минеш през замъка на самотния тюлен монах. Той със сигурност ще иска да те задържи, за да му правиш комрания, но ти ще трябва да намериш начин да избягаш. Второто препятствие е да се пребориш с морското чудовище, а третото - да откриеш перлата.
- Ще успея, мили татко! Затова тръгвам! - извикала развълнувано Морена и заплувала към замъка на тюлена монах.
Когато пристигнала в двореца, тя учтиво поздравила неговия стопанин. Още щом я видял, тюленът решил, че няма да я пусне да си отиде.
Минали дни. Един ден принцесата казала на тюлена :
- Моля те, пусни ме! Трябва да намеря златната перла! Само така ще мога да спася света.
- Ти си много мила - отвърнал тюленът. Ако откриеш перлата, ще спасиш ли семейството ми?
- Къде е то? - попитала малката русалка.
- То е омагьосано и превърнато в коралова гора далеч навътре в морето - отговорил тъжно самотникът.
- Ще направя всичко възможно, за да ти помогна, но сега трябва да тръгвам - отвърнала Морена и заплувала напред.
- Благодаря ти! Няма да те забравя! - извикал след нея тюленът и помахал с едната си перка.
Продължила пътя си Морена, надвила с хитрост морското чудовище и срещнала кораба-призрак. Хванала се за корпуса му и той я отвел до омагьосания остров. Умното морско момиче разбрало, че ако стъпи на брега, пясъците мигом ще я засмучат. Затова решила да дълбае отдолу. Така стигнала до съкровището и открила сандъка с бисерната мида. Взела перлата, изпълнила желанието на тюлена монах, както бе обещала, и спасила света от злото, защото била достойната да го стори.
Така оттук нататък на всеки сто години се раждал един избраник, който помагал на света да се пречисти от злини и неправди. Не се знае дали през този век избраникът няма да си ти, четецо на историята! Възползвай се!
Дори и сега, след толкова време, в нашето бурно море корабът призрак още се носи по вълните. Само го открий! Загледай се на югоизток към някой фар и ще го забележиш! Качвай се на него и намери златната перла! Спасявай всеки, който има нужда от твоята помощ!

Е, хареса ли ти разказът ми?! Вярвай, историята е истинска!

Александра Мирославова Маринова
ОУ"Захари Стоянов" - Варна, 3б клас