ПОБИТИТЕ КАМЪНИ


ЩО Е ТО
Природен феномен. Намира се на 18 км западно от Варна (между Слънчево и Белослав). Представлява полупустинна местност, покрита с жълт пясък, сред който се издигат няколко групи скални колони. Високи до 6-7 метра, дебели средно до 3,1 м, камъните формират 7 внушителни групи в най-причудливи конфигурации. Аналози в света: вкаменените гори в Аржентина и Индия.

ФОРМИ И СРАВНЕНИЯ

Най-внушителна е Дикилиташката група от около 300 големи и малки колони, наподобяващи плътни или кухи цилиндри.
Малките камъни са като скални вази с цъфтящи в тях полски цветя. Някои са счупени на по-няколко къса и могат да се оприличат на загнилите зъби на приказни чудовища. Зрелищната Слънчевска група има дори колона във формата на замръзнал фонтан, друга - с очертанията на полегнала камила, трета направо е лъв.  В Страшимировската група пък средната част на повечето колони е издута подобно на свързани в основите си издължени конуси.


 ПРОИЗХОД

Учените спорят за начина на образуване на Побитите камъни. Преобладава мнението, че преди милиони години по тези места е имало море и когато то се оттеглило, оголил се варовиков пласт, в който лесно прониквали дъждовните води и се изцеждали в долния пясъчен пласт. След много години атмосферата отнесла горния варовик, вятърът разтурил пясъчния слой и се разкрили те - Побитите камъни.

ТАЙНИТЕ НА  МЕСТНОСТТА
Все оръдия на труда, изготвени от кремък и кварцит. Големият им брой подсказва за една своеобразна "кремъчна индустрия" дори и след периода, в който пещерите в България били силно наводнени от топенето на снеговете и ледовете, а животът е продължил в открити поселения...
През 1935 г. в пясъците на местността бяха открити кремъчни късове - оръдия на първобитните хора, живели тук преди 25-30 хилядолетия (палеолит). Находките от среднокаменната епоха (мезолит) бяха над десет хиляди - ножове, единични, двойни и кръгли стъргалки, остриета, длета, свредели, шила и др.

"ТЕМНАТА ДУПКА",

за която навярно сте чували, е пещера, отстояща на половин километър от гара Белослав.  Входът й е широк 11 и висок 4,5 м. Дълга е около 30 м, като завършва с кръгла зала, осветявана от естествен отвор - комин на пещерния таван. Но и тази зала не краят на "Темната дупка". В дъното се намира малък отвор, през който може само да се пропълзи. След това пещерата отново се разширява и продължава значително навътре, но... тази й част все още не е добре изследвана и картирана.

 



ЛИТЕРАТУРА:
Попов, Бисер. Варна:  Туристически пътеводител. - Варна: Славена, 2005
Маргос, Ара. Побитите камъни. - Варна: Славена, 2001