ЧЕРНО МОРЕ

ОТ УРОКА ПО ГЕОГРАФИЯ

Площта на Черно море е 423 000 km², максималната дълбочина е 2212 m, а средната - 1240 m. Най-голямата дължина е между градовете Бургас и Кобулети - 1167 km, а най-голямата ширина - между Березанския лиман и нос Гиресун - 624 km. В най-тясната част между нос Сарич (полуостров Крим) и нос Керемне (полуостров Синоп) ширината е 263 km.
Поради обилния приток на речни води морската вода на Черно море е по-слабо солена (17,3‰), отколкото в Средиземно море и в световния океан, които имат соленост около 36‰.
Чистите води в открито море имат син до зеленикавосин цвят, а край бреговете (вследствие наличието на наноси) - най често зелен цвят. Прозрачността на водата в открито море достига 30 m, а край бреговете - до 7-8 m. През летните месеци морската вода по крайбрежието се затопля до 24-26°С.
Основното морско течение в западната част на Черно море е в посока, обратна на движението на часовниковата стрелка. По българското крайбрежие то е от север на юг. Поради малките му размери в Черно море се образуват незначителни приливи и отливи (3-8 cm). При буря ветровете предизвикват значително по-големи колебания на морското равнище (10-20 cm).

МОРЕТО И ЖИВОТЪТ
В древността морето е наричано Понтос Аксинос, Евксински Понт. През Черно море минава едно от разклоненията на средновековния Път на коприната, свързващо Европа през Кавказ и Централна Азия с Китай. Днес по това направление минава трасето на трансконтиненталния транспортен коридор Трасека.

Интересна особеност на Черно море е наличието на сероводород в концентрация 11-14 ml/l на дълбочина от 120-150 m до дъното, което прави невъзможно съществуването на живи същества, с изключение на някои анаеробни бактерии, под тази граница.
На дълбочина между 100 и 200 метра водите на Черно море почти не се смесват.
Разликата в солеността на водата от повърхността и от долните слоеве е постоянна и основна отличителна черта на Черно море. Поради липса на смесване на водите в 90% от обема на Черно море (на 150-200 метра дълбочина) няма кислород, оттам и живот. Спорен е въпросът дали слоят, наситен с кислород, все по-вече се стеснява. Черно море е изключително богато на биологични видове. В него живеят около 180 вида риба (26 от тях имат търговска стойност) и три вида делфини. В Черно море живее и застрашеният тюлен монах.

 


ЛИТЕРАТУРА:
Черно море [Сб.] – Варна: Книгоизд. Г. Бакалов, 1978
Популярно за Черно море [брошура]
Как да защитим Черно море [брошура]
Рибите в Черно море. – Варна, 1967
Вж.и Книги за Варна – т. 5, 2006