Специализация  в САЩ по проект ABLE
(18 ноември – 18 декември 2007 г.)

Наталия Василева Ангелова
Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна,
отдел „Информационни технологии”

 

Регионална библиотека „Пенчо Славейков” - Варна е една от 18-те български библиотеки участнички в проект ABLE (American-Bulgarian Library Exchange - американо-български обмен на библиотечен опит),  чиято основна цел е превръщането на българските библиотеки в обществени информационни центрове. Настоящата програма се гради на успешния Проект за партньорство между библиотеки от България и Колорадо, САЩ, стартирал през 1996 г. Една от дейности по проекта ABLE е специализация на български библиотекари в библиотеки в САЩ. Като представител на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна от 18 ноември до 18 декември 2007 г. участвах в 4 седмична на специализация в партньорските ни библиотеки  - Публичната библиотека в град Еймс, Айова и Публичната библиотека в град Топика, Канзас и посещения на библиотеки в Денвър, Колорадо.

Picture

Пo време на престоя си в САЩ имах възможността да посетя 15  различни по вид и големина библиотеки (Публичните библиотека в град Еймс, Айова, в Топика, Канзас, в  Денвър и Аурора, Колорадо  - Щатските библиотеки  в Де Моин, Айова, Топика, Канзас, и Денвър, Колорадо; библиотеките в градовете Айова Фолс, Алден, Акли, Стиимбоу Рок,  Литлътън, Библиотеката в Университета в Еймс; библиотеката в Начално училище Футхилс, окръг Джеферсън, Колорадо)  и да се се запозная със структурата, организацията и стандартите за работа в американските библиотеки. Научих повече за историята на Американските библиотеки и идеята те да станат естествен обществен, образователен, културен и информационен център, място за срещи и прекарване на приятни моменти на гражданите на общността.

Запознах се с работата на различните отдели, услугите които предлагат и рекламирането им. Запознах се със системата за работа с доброволци и дейността на Клубовете „Приятели на библиотеката”. Впечатлена съм от множеството програми за работа с деца в библиотеката в Еймс, програмите за работа с възрастни хора в библиотеката в Топика и организирането на безплатни обучения за работа с различни компютърни програми. Присъствах на Заседание на Градския съвет в Айова Фолс заедно с директорката на Публичната библиотека.  На обсъждане на бюджета за следващите 5 години в Публичната библиотека в Еймс, на което присъства представител на Кметството. Имах посещение на Кметството и  среща и с Кмета на град Еймс. Участвах  и на две срещи с Ротари клубовете в Еймс и Топика,  От всички тези срещи научих за сътрудничеството на библиотеките с местната власт и  работата им различни обществени организации.

Като компютърен специалист особен интерес за мен представляваше информационното обслужване, и начините на представяне на библиотеките в интернет пространството, различни онлайн и електронни ресурси, които се предлагат на гражданите и читателите на библиотеките, системата от компютри за свободен достъп и начините за поддържане и обслужването й, библиотечния софтуер.   
При посещението ми  в Мемориалната библиотека „Робърт Барлоу” в  град Айова Фолс се запознах със системата за даунлоад на Аудио книги NEIBORS ( Тhe North Eastern Iowa Bridge to Online Resource Sharing), която работи в сътрудничество от 94 библиотеки и дава възможност на всички читатели на библиотеката да свалят аудио книги на своя компютър, да ги записват на CD или MP3 плеър от всеки един компютър свързан с Интернет.
При посещението си в Щатската библиотека в Де Моин научих повече за работата им по Проект на Фондацията на Бил Гейтс за достъп до интернет и създаване на уеб сайтове на библиотеки, които нямат или не могат да си го позволят. Особено интересна беше срещата ми с директора на отдела за образование  в Щатската библиотека в Денвър, който ми показа и всичките онлайн услуги, които се предлагат и начините за управлението им:

  1. AskColorado (Попитай Колорадо) – 24 часа библиотекар отговаря на въпроси зададени чрез интернет. В системата са включени 60 библиотеки от целия щат.
  2. Colorado Virtual Library (Виртуална библиотека Колорадо) – портал към библиотечни каталози и своден каталог библиотеките в щата, дигитални колекции образователни ресурси.
  3. Historic Colorado Newspapers Online (Колорадски Исторически вестници онлайн)- дигитализирана колекция от Колорадски вестници от 1859 до 1928 год.
  4. Plinkit -  Онлайн инструмент за създаване и редактиране на библиотечни уеб сайтове.

Имах специални срещи с компютърните специалисти и уебмастерите в библиотеките в Еймс, Топика, Де Моин, Денвър, Аурора, Литълтън, които ми показаха техните начини за работа.  
Във всички библиотеки ми бе предоставена възможността да разкажа за България, Варна, библиотечната система в страната и Регионална библиотека „Пенчо Славейков”. Навсякъде срещнах голям интерес към нашата културата и живот. Имах срещи с българи живеещи и работещи в Еймс, за които беше много приятно да си поговорят на български.
През време на престоя ми, домакини ми бяха 7 американски семейства. Навсякъде срещнах огромно гостоприемство и дружелюбно отношение, което ми помогна да се чувствам добре. Живеейки с тях, имах възможност да се запозная с ежедневието и бита на американските си колеги и да обменя информация за историята, културата и начина на живот в двете страни.
Интересна бе и културната програма, която бе подготвена от моите домакини. Посещение на Капитола в Де Моин и Топика, Историческия музей в Топика,  Арт Центъра в Де Моин,  мюзикъл, 2 симфонични концерти, Тържествена служба на различни религии по случай Деня на благодарността, Традиционни танци (Barn Dance), Изложба на Дюрер и Рембранд в библиотеката в Топика,  Изложба на Коледни венци в Айова Фолс, Фестивал на Коледни елхи в Де Моин, Коледен парад в Голдън, Колорадо,  Зоологическата градина в Денвър и др.
Всичко което видях, чух и научих по време на специализацията си в различните американски библиотеки ще ми помогне в моето професионално развитие. Има много хубави идеи, които бихме могли да приложим в нашата работа, като например добавянето на повече интерактивност в библиотечните сайтове, начини за представяне на дигитализираната част от фондовете, маркетинга на библиотечните услуги, представянето на детските програми на  уеб сайта на библиотеката и много други.  Слад завръщането си направих презентация пред колегите си, на която споделих впечатленията си и новите неща, които научих.

Освен незабравимите впечатления от всички забележителности в Айова, Канзас и Колорадо, за мен най-трайно ще остане усещането за приятелски настроените хора, с които бе истинско удоволствие да общувам. Благодаря на всички,  които направиха възможно моето пътуване и ми оказваха подкрепа на всеки негов етап.